A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benedikt-301.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Benedikt XVI pozvao kršćane da se ne boje prijetnji na Bliskom istoku | Politika+
Svijet

POSJET: Benedikt XVI pozvao kršćane da se ne boje prijetnji na Bliskom istoku

Papa je u petak navečer u bazilici svetog Pavla u Harissi blizu Bejruta potpisao apostolsku pobudnicu, namijenjenu biskupima na Bliskom istoku. Harissa je prvi grad koji će posjetiti u sklopu trodnevnog posjeta Libanonu.

Piše: PolitikaPlus

Papa Benedikt XVI u petak je kršćane pozvao da se ne boje prijetnji na Bliskom istoku te je preporučio židovima, kršćanima i muslimanima da se trude iskorijeniti vjerski fundamentalizam, koji je poput prijetnje smrću.

Papa je u petak navečer u bazilici svetog Pavla u Harissi blizu Bejruta potpisao apostolsku pobudnicu, namijenjenu biskupima na Bliskom istoku. Harissa je prvi grad koji će posjetiti u sklopu trodnevnog posjeta Libanonu.

Pobudnica pod nazivom "Crkva na Bliskom istoku" potpisana je u sjedištu Melkitske katoličke crkve u Harissi, dvije godine nakon Biskupske sinode održane u jesen 2010. u Vatikanu i neposredno prije Arapskog proljeća.

Dokumentom se inzistira na dugogodišnjoj prisutnosti kršćana kao "sastavnog dijela" Bliskog istoka, na "zdravome laicizmu", odbacivanju nasilja, na transparentnom načinu upravljanja financijama Crkve, prihvatu kršćanskih izbjeglica, ali i imigranata.

Pred biskupima, koji su stigli iz Iraka i iz Egipta, Papa je izrazio solidarnost s 15 milijuna kršćana koliko ih živi u 17 zemalja Bliskog istoka, kolijevci kršćanstva: "Zazivam Božju milost na sve vas i u svakome trenutku, dragi kršćani Bliskoga istoka. Pozivam vas da ne strahujete, da živite istinu i da njegujete čistoću vjere."

"Cijela je Crkva čula tjeskoban krik i vidjela očajničke poglede tolikih muškaraca i žena koji žive u velikim napetostima, koji žive u strahu, zabrinutosti..., ali žele i dalje slijediti Krista, no u tome su često spriječeni", rekao je Papa, aludirajući na prijetnje upućene kršćanima od Perzijskog zaljeva preko Sirije.

Benedikt je pozvao čelnike da inspiraciju crpe u odlukama cara Konstantina Velikog koji je 313. legalizirao kršćanstvo zakonskim aktom poznatim kao Milanski edikt, kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona kršćana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LIBANON, BEJRUT, PAPA, BLISKI ISTOK