Mojbiz

ZABRINUTOST: Monti predlaže summit zbog rasta antieuropskog populizma

'Tužan je paradoks u fazi kada smo očekivali dovršenje integracije, utvrditi opasnu pojavu velikog populizma usmjerenog prema dezintegraciji u gotovo svim zemljama članicama.'

Piše: PolitikaPlus

Talijanski premijer Mario Monti predložio je u subotu organiziranje europskog summita u Rimu s ciljem suprostavljanja opasnom porastu populizama na kontinentu, što je odmah pozdravio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

U vremenu dovršavanja europske izgradnje, poteškoće povezane s eurozonom su na vidjelo iznijele sve veću i opasnu osjetljivost u javnom mnijenju raznih zemalja s tendencijom prema antagonizmu

"U vremenu dovršavanja europske izgradnje, poteškoće povezane s eurozonom su na vidjelo iznijele sve veću i opasnu osjetljivost u javnom mnijenju raznih zemalja s tendencijom prema antagonizmu", kazao je Monti na konferenciji za novinare nakon susreta s Van Rompuyem u talijanskom mjestu Cernobbiju u sklopu jednog gospodarskog foruma.

Monti je izrazio žaljenje zbog "ponovne pojave starih stereotipa i napetosti, posebice između zemalja sjevera i juga".

"Tužan je paradoks u fazi kada smo očekivali dovršenje integracije, utvrditi opasnu pojavu velikog populizma usmjerenog prema dezintegraciji u gotovo svim zemljama članicama", nastavio je.

Ponudio je organiziranje summita šefova europskih država i vlada s ciljem borbe protiv te pojave. Dodao je da je o tome razgovarao i s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

Van Rompuy je kazao da "pozdravlja" Montijev prijedlog. "S obzirom na aktualnu situaciju, to je dobra ideja", kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

italija, summit, mario monti, eurozona