Hrvatska

PROPOVJED: Nadbiskup Barišić: Ponašamo se kao najgori starci - dolazi li poslije nas potop!?

Nadbiskup mons. Marin Barišić medijima: "Nadiđite logiku profita i senzacije".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić kritizirao je danas prakticiranje političke podobnosti, pozvao je na prevladavanje ideoloških predrasuda u hrvatskom društvu te upozorio na prezaduženost kreditima koja ugrožava budućnost mladih naraštaja u Hrvatskoj.

 

Znamo li reći mladima tko smo i tko su oni. "Kako to da naši mladi stavljaju na sedmo mjesto Hrvatsku kao zemlju u kojoj bi željeli živjeti i kao najbolju zemlju, a Japanci, Talijani i Francuzi stavljaju svoje zemlje ne prvo mjesto.

 

"Potrebno je na svim razinama - vjerskoj, obiteljskoj, školskoj i društvenoj, odgajati za poštene i odgovorne kojima će biti strane veze i snalaženja, koverte i političke podobnosti", rekao mons Barišić u propovijedi predvodeći misu ispred Crkve Gospe od Otoka u Solinu u povodu blagdana Male Gospe, dana tog grada. Naglasio je kako je za odgoj važna i uloga medija rekavši kako je nužno da mediji "nadiđu logiku profita i senzacije".

 

"Potrebna je škola vrijednosti, a ne ideologija. No, da bi se to u našem društvu ostvarilo potrebno je, poštujući sve različitosti, nadići ideološke predrasude kako one prošle tako i mladice iz njihovih panja, te ove koje su htjele svoju pravdu bez slobode kao i ove koje žele slobodu bez istine i odgovornosti", rekao je mons. Barišić. Upozorio je na zaboravljanje i omalovažavanje naše povijesti, pa, kako je rekao, i one najnovije u koju su ugrađene tolike žrtve života. "Brisanjem identiteta i zaboravom naše povijesti ne nalikujemo li najgorim đacima koji ništa ne nauče i sve zaborave. A sa zaduživanjem i kreditima, trošeći i uzimajući od budućih naraštaja, ne ponašamo li se kao najgori starci - poslije nas potop", upitao se Barišić. Dodao je kako živimo u mentalitetu dugova i prezaduženosti koji nas guši i oduzima zadovoljstvo o radost života.

 

"Nije dobro radi sebičnosti dugovima opteretiti i osiromašiti život svoje djece", kazao je Barišić dodavši kako je ulaganje u odgoj novih naraštaja "ulaganje u budućnost crkve i nacije". "Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko. Zar bi bila moguća naša sloboda i neovisnost bez žrtava tolikih branitelja. Žrtva za našu slobodu i neovisnost Hrvatske uvijek treba ostati kao nešto najuzvišenije i sveto", kazao je. Upitao je - znamo li reći mladima tko smo i tko su oni. "Kako to da naši mladi stavljaju na sedmo mjesto Hrvatsku kao zemlju u kojoj bi željeli živjeti i kao najbolju zemlju, a Japanci, Talijani i Francuzi stavljaju svoje zemlje ne prvo mjesto.

 

"Je li potrebno trčati u Španjolsku na ekskurzije, a kod nas ljepote na svakom koraku koje drugi sa svih strana dolaze vidjeti i diviti im se kao da su njihove domaće, a mi smo u toj ljepoti stranci", poručio je mons Barišić u propovijedi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marin barišić, nadbiskup, solin