Burze

SVJETSKE BURZE: Wall Street: Mjere ECB-a potaknule snažan rast cijena dionica

Odlučne mjere Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize u eurozoni u četvrtak su na Wall Streetu izazvale euforičnu reakciju ulagača.

Piše: PolitikaPlus

 Odlučne mjere Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize u eurozoni u četvrtak su na Wall Streetu izazvale euforičnu reakciju ulagača, pa su burzovni indeksi skočili na razine koje nisu viđene još od početka velike recesije 2008. godine.

 

Oblaci iznad Europe počinju se kidati. Vjerujemo da je ovo kredibilan plan za rješavanje problema, premda još postoji političkih prepreka. No, očekujemo da će i one biti preskočene

 

Dow Jones indeks ojačao je 244 boda, ili 1,87 posto, na 13.292 boda, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. S&P 500 skočio je, pak, 2,04 posto, na 1.432 boda, najvišu razinu od svibnja 2008. godine, a Nasdaq indeks 2,12 posto, na 3.134 boda, najvišu razinu od 2000. godine. U dugo očekivanom govoru predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je jučer novi program 'izravnih monetarnih transakcija', prema kojemu će središnja banka kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu. Cilj je programa sniziti troškove zaduživanja Italije, Španjolske i ostalih prezaduženih članica eurozone kako bi se smanjila cijena njihovog zaduživanja i tako im se pomoglo izvući iz dužničke krize. Kupovine obveznica bit će povezane s programima makroekonomskih prilagodbi koji će propisivati stroge uvjete za zemlje koje zatraže pomoć. One koje već provode programe prilagodbe, kao što su Portugal, Grčka i Irska, moći će računati na ECB-ovu kupovinu obveznica nakon što ponovo izađu na tržišta kapitala.

 

ECB će kupovati obveznice s rokom dospijeća od jedne do tri godine, bez ograničenja kupnje, a odluke o kupovinama obveznica donosit će vodeći računa o tome da zemlje poštuju uvjete iz programa makroekonomske prilagodbe.

 

Mjere ECB-a smatraju se velikim korakom naprijed u rješavanju dužničke krize, pa su jučer porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P indeksa. Najviše su, više od 2 posto, skočile cijene u financijskom, rudarskom i industrijskom sektoru, koji su najosjetljiviji na rast gospodarstva.

 

Samo 13 dionica sadržanih u S&P 500 indeksu jučer je izgubilo na vrijednosti. „Oblaci iznad Europe počinju se kidati. Vjerujemo da je ovo kredibilan plan za rješavanje problema, premda još postoji političkih prepreka. No, očekujemo da će i one biti preskočene“, kaže Alec Young, strateg u tvrtki S&P Equity Research. Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. Prema izvješću ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u kolovozu je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 201.000, najviše od ožujka. To je, kažu analitičari, dobra uvertira u službene podatke o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je prošloga mjeseca broj zaposlenih povećan za 125.000 te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,3 posto.

 

Zahvaljujući svemu tome, na Čikaškoj burzi opcija VIX 'indeks straha' potonuo je jučer 12 posto, na 15,6 bodova. To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje jer ne očekuju pad cijena dionica.

 

Nakon duljeg razdoblja suzdržanosti ulagača, obujam trgovanja jučer je bio iznadprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo 6,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,6 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,11 posto, na 5.777 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,91 posto, na 7.167 bodova, a pariški CAC 3,06 posto, na 3.509 bodova

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, DIONICE, ITALIJA, ŠPANIJA, DUŽNIČKA KRIZA