A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/curiosity-mars-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NASA: Robot Curiosity se 'veličanstveno dobro' kreće po Marsu | Politika+
Tehnologija

ZADOVOLJSTVO: NASA: Robot Curiosity se 'veličanstveno dobro' kreće po Marsu

Sada ga očekuje hod dug 400 metara istočno do odredišta gdje će prvi put uporabiti svoju bušilicu kako bi ispitao tlo.

Piše: PolitikaPlus/Hina
U utorak je Curiosity prešao 16 metara, a sada ga očekuje hod dug 400 metara istočno do odredišta gdje će prvi put uporabiti svoju bušilicu kako bi ispitao tlo.

Robot Curiosity, koji se 6. kolovoza spustio na Mars, počeo je svoje prvo putovanje površinom Crvenog planeta i kreće se "veličanstveno dobro", objavila je američka svemirska agencija (NASA) i najavila niz znanstvenih istraživanja koja će idućih dana obavljati taj pokretni znanstveni laboratorij.

U utorak je Curiosity prešao 16 metara, a sada ga očekuje hod dug 400 metara istočno do odredišta gdje će prvi put uporabiti svoju bušilicu kako bi ispitao tlo.

"Tim kretanjem počinje naše pravo putovanje prema prvome odredištu Glenelgu", rekao je Arthur Amador iz Jet Propulsion Laboratory (JPL) iz Pasadene blizu Los Angelesa.

Glenelg je mjesto na kojem se susreću tri tipa tla te se stručnjaci nadaju ondje pronaći prvu stijenu koju će bušiti i analizirati.

No do Glenelga ima nekoliko tjedana puta te će tonu težak i 2,5 milijarda dolara vrijedan Curiosity činiti stanke. Jedna od njih bit će dulja od tjedan dana tijekom koje će se testirati robotska ruka tog pokretnog znanstvenog laboratorija opremljenog sofisticiranim uređajima za mjerenje, ispitivanje i snimanje.

Curiosity je u srijedu snimio padine Mount Sharpa na temelju kojih će se izraditi trodimenzionalna karta i odrediti najpogodnija staza za uspon do najviše točke tog brda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASA, MARS, Curiosity