Zagreb

OTPAD: Jakuševčani ustrajni u prosvjedu: Ne mičemo se odavde ni mrtvi!

'Naš prvi i osnovni zahtjev je da se smetlište makne, a ako se nema gdje maknuti zašto se ne žele dogovoriti s nama? Zašto sve traje i traje?'

FOTO: Dalje.com
Piše: PolitikaPlus/Hina
'Naš prvi i osnovni zahtjev je da se smetlište makne, a ako se nema gdje maknuti zašto se ne žele dogovoriti s nama? Zašto sve traje i traje?'

Nakon jutrošnje blokade ulaza na zagrebačko odlagalište otpada Jakuševac oko 70 kamiona za odvoz smeća Gradske čistoće i dalje stoji parkirano uz odlagalište, a Jakuševčani ustraju na rješenju problema odlaganja otpada i ne žele osloboditi ulaz na odlagalište.

Okupljeni Jakuševčani poručuju da se "ne miču ni mrtvi" te da će i dalje prosvjedovati dok se ne pronađe rješenje problema.

"Naš prvi i osnovni zahtjev je da se smetlište makne, a ako se nema gdje maknuti zašto se ne žele dogovoriti s nama? Zašto sve traje i traje?", pita se jedan od prosvjednika, Darko Furić, dodavši da su svi rokovi probijeni te su stoga blokirali ulaz u odlagalište.

U ime gradonačenika Milana Bandića poslijepodne ih je posjetio zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Željko Horvat istaknuvši da se problem odlagališta ne može rješiti preko noći jer zakonski propisi to ne dopuštaju te podsjetio da je gradski proračun za svaku godinu planirao oko 13 milijuna kuna svojevrsnog obeštećenja, odnosno eko-rentu.

"Renta nije osnovni problem, nego zatvaranje Jakuševca i nalaženje novog prostora za zbrinjavanje otpada. To se mora i već se moralo učiniti", rekao je dodavši da gradonačelnik i Gradska skupština nisu to mogli realizirati, unatoč prijedlogu gradonačelnika, jer sadašnji zakonski propisi to ne dopuštaju.

"Problem je nadgradnja u propisima koju mi u Gradskoj upravi ne možemo preskočiti", rekao je Horvat napomenuvši da će se zajednički sastanak (zbor građana) s gradonačelnikom, predstavnicima Gradske skupštine i resornim ministrom biti 31. kolovoza.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je uputio pismo građanima Jakuševca nezadovoljnima statusom tamošnjeg odlagališta u kojem je podsjetio da je Gradska uprava prihvatila sve zaključke s prošlog zbora građana među pa tako i isplatu ekološke rente Jakuševčanima od 2013. do 2018., što je predloženo i Gradskoj skupštini te je najavio sudjelovanje predstavnika Gradske uprave i na novom zboru građana 31. kolovoza kad će sve obveze pismeno i potvrditi.

Bandić je u pismu naveo da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dobilo prijedlog za zakonsku odredbu oko utvrđivanja prava na rentu - naknadu za umanjenu vrijednost nekretnina - do zatvaranja odlagališta.

Obzirom da "kao gradonačelnik pisano potvrđujem obvezu Gradske uprave za utvrđivanjem svih činjenica po pojedinim aktivnostima, cijenim da nema razloga za iskazivanje nezadovoljstva niti za onemogućavanje redovnog pogona odlagališta Jakuševac do 31. kolovoza za kad Gradska uprava predlaže zbor građana na kojem će svi obveznici realizacije pojedine aktivnosti odgovoriti na sve okolnosti u vezi rokova za dovršenje preuzetih obveza", poručio je Bandić u otvorenom pismu Jakuševčanima koji su danas blokirali prilaz odlagalištu kamionima "Čistoće".

Izvijestio je da je Gradska uprava preuzela kratkoročne obveze prema utvrđenom hodogramu tako da se kompostana s odlagališta Jakuševac do kraja godine izmjesti na Prostornim planom Grada Zagreba planiranu lokaciju, kao i da se dotad dovrši postupak donošenja izmjena i dopuna tog Plana kojim se utvrđuje obveza zatvaranja odlagališta Jakuševac do 2018.

Također bi se, dodao je Bandić, sve obveze vezane uz realizaciju zaključaka sa sastanaka građana Jakuševca i predstavnika Gradske uprave u cijelosti trebale dovršiti do 15. rujna ove godine, a istaknuo je i potrebu održavanja tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine u vezi zbrinjavanja otpada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, jakuševac, otpad