A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/curiosity-laser-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zemljani prvi put pucali na Marsu: Curiosity upotrijebio laser kako bi analizirao kamen! | Politika+
Tehnologija

ROBOTSKO VOZILO: Zemljani prvi put pucali na Marsu: Curiosity upotrijebio laser kako bi analizirao kamen!

Zraka snage milijun vata pretvara kamen u plazmu, kako bi spektrometri analizirali svjetlost i ustanovili kemijski sastav

Piše: PolitikaPlus

Robotsko vozilo Curiosity ispalilo je lasersku zraku na jedan kamen veličine šake na Marsu kako bi analiziralo njegov sastav i istodobno testiralo uređaj, priopćila je NASA.

Kamen koji je bio prva 'žrtva' Curiosityja
To je prvi put da je tako snažan laser korišten na površini drugog planeta i znanstvenici su izjavili da je uspješno testiran.

Laser je ispalio 30 elektromagnetnih pulseva tijekom 10 sekundi, svaki s preko 1 milijuna Watta u pet-milijarditom djeliću sekunde. Dio površine kamena time je pretvoren u sjajnu plazmu koju onda analiziraju drugi uređaji Curiosityja. Tri spektrometra analiziraju svjetlost kako bi odredili sastav kamena.

Curiosity se spustio na Mars 6. kolovoza nakon osmomjesečnog putovanja i 566 milijuna prevaljenih kilometara u svemiru. Opremljen je nizom uređaja koje određuju mineralni sastav tla i stijenja, analiziraju tlo i atmosferske uzorke kako bi uočili moguće organske komponente te tragove vode u donjim slojevima. Opremljen je i uređajima koji x-zrakama trebaju identificirati kemijske elemente u stijenama i tlu.

Projekt vrijedan 2,5 milijarde dolara, koji se službeno zove Znanstveni laboratorij Mars (Mars Science Laboratory), prva je astrobiološka misija američke svemirske agencije od projekta Vikinga iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Prvi je potpuno opremljen geokemijski mobilni laboratorij ikada poslan na drugi svijet.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasa, mars, laser, curiosity