A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/sunce-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NASA: Klimatske promjene krive su za nesnosne vrućine | Politika+
Znanost

PROBLEMI: NASA: Klimatske promjene krive su za nesnosne vrućine

'Još nisam uspio istražiti kako će brzo prosječni porast uzrokovati ekstremne meteorološke uvjete.'

Piše: PolitikaPlus

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem krive su za sve češće ljetne žege i stanje je sada puno teže nego što smo prije dvadeset godina mogli zamisliti, upozorio je američki znanstvenik James Hansen.

James Hansen, direktor NASA-ina instituta Goddard za svemirska istraživanja, ističe da su "crna" predviđanja o posljedicama stalnog porasta temperature iznesena 1988. u američkom senatu, već premašena.

"Moram biti iskren: bio sam prevelik optimist", piše američki klimatolog, jedan od prvih znanstvenika koji su 80-ih upozorili na pogibao od klimatskog zatopljenja.

"Moja predviđanja o porastu temperature u svijetu pokazala su se točna. No još nisam uspio istražiti kako će brzo prosječni porast uzrokovati ekstremne meteorološke uvjete", rekao je.

Analiza temperatura diljem svijeta u zadnjih šezdeset godina pokazuje "neobičan porast učestalosti iznimno vrućih ljeta", kažu Hansen i kolege.

Hansen napominje da se ljetna žega u Europi 2003., val vrućine u Rusiji 2010. i lanjska suša u Teksasu i Oklahomi mogu pripisati klimatskim promjenama. "Kada za nekoliko tjedana skupimo sve podatke, vjerojatno će isto vrijediti i za iznimno vruće ljeto ove godine u Americi", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sunce, vrućina, NASA