A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/požar-zrnovnica-split.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mještani i vatrogasci u borbi s vatrenom stihijom kod Selca | Politika+
Crna kronika

VELIKA BORBA S POŽARIMA!: Mještani i vatrogasci u borbi s vatrenom stihijom kod Selca

Riječ je o 45-godišnjem vatrogascu iz Opatije, a zasad još nije poznat točan razlog smrti.

Piše: PolitikaPlus

Na požar koji je jutros izbio između Bribira i Selca i koji trenutačno gasi stotinjak vatrogasaca iz Javnih vatrogasnih postojbi Crikvenica, Rijeka, Delnice, Senj i Krk te okolnih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Primorsko – goranske županije, upućeno je dodatnih 80-tak vatrogasaca iz Zagrebačke, Karlovačke i Zadarske županije te pripadnici DIP-a Zadar, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

 

Njihov dolazak se očekuje oko 19:00 sati, a kako navodi DUZS, u pripravnost su stavljeni i pripadnici Oružanih snaga.

 

U obilazak požara su krenuli ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a njihov dolazak se očekuje oko 18,00 sati.

 

 

 

Požar koji je buknuo rano jutros u blizini sela Sveti Petar iznad Mošćeničke Drage još uvijek nije pod potpunom kontrolom. Policija je potvrdila da je vatrogasac koji je tijekom intervencije hitno prevezen u bolnicu preminuo.


Riječ je o 45-godišnjem vatrogascu iz Opatije. Zasad nije poznato da li je smrt uzrokovana opeklinama, gušenjem ili je vatrogascu pozlilo tijekom intervencije. Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije.

 

U gašenju požara sudjeluju vatrogasci i Mošćeničke Drage, Lovrana, Opatije i Rijeke, a posao im bitno otežava jak vjetar.


 

Požar je buknuo i na predjelu Barbara, nedaleko od Bribira,požar se širi prema mjestima Selce i Novi Vinodolski, doznaje se iz PU primorsko-goranske, zabranjen je promet svim, osim osobnim vozilima.


Kanaderi trenutno nisu od pomoći u gašenju požara zbog jake bure. U samom Selcu zavladala je panika jer se požar opasno približio kućama i obližnjem autokampu. U 10.45 sati naređena je i evakuacija kampa.

 

 

 

Požar na području Bribira i Selca zasad nije učinio veću štetu na objektima koji su bili u dosegu vatrene stihije na površini većoj od stotinu hektara.

Požar gasi više od 150 vatrogasaca iz mnogih središta Primorsko-goranske županije, doznaje se od predsjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Hinka Mancea.

Dim je nošen vjetrom prekrio turističko mjesto Selce, odakle su evakuirani gosti iz Autokampa "Selce" (crikvenički „Jadran“ ) i odmarališta Hrvatskoga crvenog križa te iz Kampa "Club Adriatic", također na jugoistočnom dijelu Selca.

Iz Autokampa "Selce" evakuirano je svih tisuću gostiju, uglavnom Slovenaca i Austrijanaca, te 400 gostiju iz Kampa "Club Adriatic" u kojem je bilo 470 turista.

Opasnost od širenja požara ispod jadranske magistrale bila je u jednom trenutku velika. Vatra je tada zahvatila i oštetila Vrtni centar (ispod magistrale), te mjestimice ugrozila autoservisnu radionicu i prodajni centar „Rabkomerc“ (iznad magistrale), ali veće su štete spriječene.

Čule su se glasine da u kampovima eksplodiraju ostavljene plinske boce, ali direktor Autokampa „Selce“ Predrag Jeličić to je opovrgnuo. Vatra, na sreću, nije zahvatila kampove u Selcu.

 

Veliki požar koji je jutros oko 10,15 sati izbio na području između Šišana i Medulina, još uvijek nije ugašen i do sada je izgorjelo oko 50 hektara gustog niskog raslinja i hrastove šume, doznaje se od zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića.

Po njegovim riječima velika vatrena stihija nošena jakom burom zadaje probleme vatrogascima, koji je nastoje okružiti sa svih strana i lokalizirati. U gašenju požara sudjeluje četrdesetak pripadnika pulske javne vatrogasne postrojbe te DVD-a Medulin, Ližnjan i Pule i jedan kanader.

Vatra je u jednom trenutku došla na udaljenost oko tristotinjak metara od jednog agroturističkog objekta, koji je zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca spašen.

Vatra se potom proširila i prema naselju Ševe, a konjančki klub "Medulin", čije je sjedište u blizini, evakuirao je konje.

Cesta iz Medulina za Pulu je u jednom trenutku bila zatvorena za promet, ali je potom ponovno otvorena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

požar, vatrogasac, moščenička draga