A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/HSBC-banka-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SAD: Banka HSBC u izvješću Senata optužena za pranje novca | Politika+
Tvrtke

TEŠKE OPTUŽBE: SAD: Banka HSBC u izvješću Senata optužena za pranje novca

Optužena je da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Optužena je da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca.

U oštrom izvješću američkog Senata globalna banka HSBC je optužena da je otvorila vrata financijskog sustava teroristima, trgovcima drogom i pranju novca.

Senatori su u izvješću objavljenom u ponedjeljak utvrdili da je banka sa sjedištem u Londonu dopustila svojim podružnicama u zemljama kao što su Meksiko, Saudijska Arabija i Bangladeš da prebace milijarde dolara u sumnjive fondove u Sjedinjenim Državama bez odgovarajućeg nadzora. HSBC je brzo uputio ispriku i obećao poboljšati svoje procedure.

"U doba međunarodnog terorizma, nasilja povezanog s drogom na našim ulicama i organiziranog kriminala, zaustavljanje nezakonitog protoka novca koji podržava te zločine je imperativ nacionalne sigurnosti", rekao je senator Carl Levin.

"HSBC je koristila svoju banku u SAD-u kao vrata u financijski sustav SAD-a nekim podružnicama HSBC-a u svijetu kako bi klijentima omogućila dolarsko poslovanje dok se olako i površno odnosila spram bankarskih pravila SAD-a", kaže Levin u izvješću.

"Ako međunarodna banka neće nadzirati svoje vlastite podružnice kako bi zaustavila nezakonit novac, regulatorne agencije trebaju razmotriti povlačenje licence američke banke koja se koristi za pomoć i podršku tom nezakonitom novcu", upozorio je senator.

HSBC je rekao da će nazočiti saslušanju u senatu u utorak i nastoji uvjeriti da je stvorio novu globalnu strukturu jednostavniju za upravljanje njegovim operacijama te udvostručio sredstva za provedbu pravila za suzbijanje pranja novca.

"Priznat ćemo da u prošlosti ponekad nismo uspijevali ispoštovati standarde koje očekuju regulatori i klijenti", rekao je HSBC u izjavi. "Mi ćemo se ispričati i priznati te greške, odgovarati za naše akcije i u potpunosti se obvezati da ispravimo ono što je krenulo krivo".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRANJE NOVCA, TERORIZAM, SAD, SENAT, BANKA, HSBC