A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ban-ki-moon-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ban Ki-Moon: Srebrenica će zauvijek progoniti međunarodnu zajednicu | Politika+
Crna kronika

POSJET: Ban Ki-Moon: Srebrenica će zauvijek progoniti međunarodnu zajednicu

'Ujedinjeni narodi nisu bili sposobni pomoći tamošnjim ljudima u vrijeme kada im je ta pomoć trebala.'

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon izjavio je da će genocid kojega su u nad Bošnjacima u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba još dugo progoniti međunarodnu zajednicu zbog njezina neuspjeha da spriječi taj zločin.

"Što god je Jeremić možda rekao, ono što ja znam i ono u što vjerujem jest da je članstvo u UN moguće prije svega na preporuku Vijeća sigurnosti uz prihvaćanje Opće skupštine. To je uobičajena, normalna procedura primanja bilo koje zemlje u članstvo UN."

"Da budem iskren, posebice Ujedinjeni narodi nisu bili sposobni pomoći tamošnjim ljudima u vrijeme kada im je ta pomoć trebala. To će ostati usađeno u svijesti UN-a i svijesti svijeta zauvijek", kazao je Ban Ki-Moon u intervjuu kojega je objavio sarajevski Dnevni avaz.

Glavni tajnik UN-a je najavio da je tragedija iz 1995. i razlog zbog kojega će tijekom predstojeće turneje po regiji i posjetiti Srebrenicu. Istaknuo je i da su nakon ovog tragičnog iskustva UN odlučni ne dopustiti da se takvo što ponovi.

Podsjetio je i da je uspostava Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bila dokaz volje međunarodne zajednice da za počinjena nedjela odgovaraju svi krivci za ratne zločine i genocid.

"Sve su ovo vrlo važni procesi za međunarodnu zajednicu - da bude jasno i da se pošalje snažna poruka da će svatko tko počini zločin protiv čovječnosti, genocid i ratne zločine biti optužen i proglašen odgovornim i da će biti kažnjen."

Ki-Moon, kojemu će BiH biti zadnja postaja na njegovoj regonalnoj turneji u narednim danima, izrazio je očekivanje da će političari u toj zemlji biti u stanju nadvladati postojeće razlike i gledati naprijed kako bi postigli članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

"To bi bilo ono što ja očekujem i što međunarodna zajednica očekuje od BiH", kazao je Ki-Moon.

Komentirajući izbor dosadašnjeg srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za predsjedatelja Opće skupštine UN-a, Ki-Moon je kazao da je s njim do sada dobro surađivao, a za Jeremićevu izjavuda  Kosovo za njegova mandata može postati članicom UN "samo preko njega mrtvog" je konstatirao da ju je Jeremić izrekao u svojstvu srbijanskog dužnosnika.

"Što god je on (Jeremić) možda rekao, ono što ja znam i ono u što vjerujem jest da je članstvo u UN moguće prije svega na preporuku Vijeća sigurnosti uz prihvaćanje Opće skupštine. To je uobičajena, normalna procedura primanja bilo koje zemlje u članstvo UN", kazao je Ki-Moon.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RATNI ZLOČINI, VUK JEREMIĆ, SREBRENICA, Ban Ki-Moon, UN