A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david-cameron-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

David Cameron od koalicijskih stranaka traži suradnju | Politika+
Svijet

VELIKA BRITANIJA: David Cameron od koalicijskih stranaka traži suradnju

Prije četiri dana pobuna 91 konzervativnog zastupnika prisilila ga je da odustane od glasanja o reformi Doma lordova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Britanski premijer David Cameron pozvao je u nedjelju parlamentarce iz svoje koalicije da zanemare neslaganja u vezi s Europom te da surađuju u nacionalnome interesu i klone se podjela i pretjerane zaokupljenosti sobom.

Prije četiri dana pobuna 91 konzervativnog zastupnika prisilila ga je da odustane od glasanja o reformi Doma lordova.

Nakon što je tjedan pun javnih nesuglasica između članova njegove konzervativne stranke i liberalnih demokrata zbog parlamentarne reforme doveo u sumnju i budućnost koalicije, David Cameron je u Sunday Timesu napisao kako je taj savez čvrst.

Prije četiri dana pobuna 91 konzervativnog zastupnika prisilila ga je da odustane od glasanja o reformi gornjega doma parlamenta, Doma lordova, u kojem sjede zastupnici koji nisu birani. Liberalni demokrati zahtijevaju tu reformu pa su se pojavila nagađanja o raspadu koalicije.

"Neki su ljudi na glasanje o Domu lordova prošli tjedan reagirali tvrdnjom da bi se koalicija mogla, ili čak i trebala brzo raspasti", napisao je Cameron, "Moje je mišljenje sasvim suprotno".

Te su dvije stranke 2010. ušle u koaliciju uz obećanje da će vladati do 2015. jer parlamentarni izbori nisu dali jasnog pobjednika.

Neslaganja u tome partnerstvu sve su očitija: neki konzervativci drže da im koalicijski partner usporava njihove reforme i traže od Camerona da spriječi snažniju britansku integraciju u Europsku uniju, a liberalni demokrati i dalje su snažno proeuropski orijentirani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dom lordova, velika britanija, david cameron