A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/franjo-komarica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Biskup Franjo Komarica poziva na rasvjetljavanje sudbine ubijenih svećenika | Politika+
Crna kronika

INICIJATIVA: Biskup Franjo Komarica poziva na rasvjetljavanje sudbine ubijenih svećenika

Pripadnici srpske vojske prije 20 godina nasilno su odveli župnika Grgića iz župne kuće od kada mu se gubi svaki trag.

Piše: P/H

Banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da rasvijetle zločin nad osam svećenika i jednom časnom sestrom i brojnim Hrvatima katolicima koji su ubijeni na prostoru Republike Srpske u vrijeme rata i nakon njega izražavajući nezadovoljstvo što do danas nisu procesuirana ova kaznena djela, izvijestili su u nedjelju iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) BiH.

'Ne mogu vjerovati da postoji tako teška dramatična barijera koja nama priječi dostup do posmrtnih ostataka našeg župnika Grgića.'

Po okončanju zasjedanja Biskupske konferencije BiH, biskupi su služili misu u mjestu Nova Topola kod Bosanske Gradiške za župnika Ratka Grgića, kao i za banjolučkog svećenika mons. Kazimira Višatickog, župnika i dekana u Bosanskoj Gradišci ubijenog 2004. godine.

Biskup Komarica je na konferenciji za novinare podsjetio da su pripadnici srpske vojske prije 20 godina nasilno odveli župnika Grgića iz župne kuće od kada mu se gubi svaki trag.

"Ne mogu vjerovati da postoji tako teška dramatična barijera koja nama priječi dostup do posmrtnih ostataka našeg župnika Grgića kako bi ga mogli po crkvenim obredima i kako dolikuje jednoj civiliziranoj sredini također i sahraniti. Gajim nadu da će nam se ipak smilovati oni, koji znaju gdje su njegovi posmrtni ostaci, te da će nam u dogledno vrijeme te posmrtne ostatke dati na raspolaganje da ga možemo sahraniti", rekao je biskup Komarica.

Dodao je da obitelji brojnih žrtava očekuju odgovor o sudbini nestalih i ubijenih, napose u selu Briševu kod Ljubije gdje su srpske snage na početku rata ubile 69 hrvatskih civila, podsjećajući da su prije dvije godine ovo i mjesta stradanja Srba i Bošnjaka pohodili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik RS-a Milorad Dodik te bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Na području Republike Srpske za vrijeme rata i neposredno nakon njega ubijena su sedmorica dijecezanskih župnika, jedan franjevac i jedna časna sestra.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazimir višaticki, ratko grgić, ratni zločini, franjo komarica