A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/draza-mihailovic-osmrtnica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U beogradskoj Politici objavljena osmrtnica za Dražu Mihailovića | Politika+
Crna kronika

66-GODIŠNJICA: U beogradskoj Politici objavljena osmrtnica za Dražu Mihailovića

U beogradskoj crkvi Svetog Save održat će se 'parastos bezgrobnom heroju koga su izdali saveznici i zvjerski ubili Brozovi zločinci'.

Piše: PolitikaPlus

Srbijanske organizacije ''Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941 – 1945'' i ''Republička asocijacija za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta'' objavile su u beogradskom dnevniku ''Politika'' od nedjelje osmrtnicu četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću.

U međuvremenu, pred beogradskim Višim sudom i dalje traje sudski postupak po zahtjevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića.

U osmrtnici se najavljuje da će u utorak 17.srpnja 2012. godine u beogradskoj crkvi Svetog Save biti održan ''parastos bezgrobnom heroju koga su izdali saveznici i zvjerski ubili Brozovi zločinci''.

''Pamtimo desetine tisuća poginulih, surovo ubijenih i preminulih suboraca legendarnog srpskog Čiče'', navodi se u osmrtnici.

Mihailoviću su, kako prenose beogradski mediji, u subotu objavljene i dvije osmrtnice u podgoričkom listu "Dan" u povodu 66 godina od njegovog pogubljenja, pri čemu u prvoj u potpisu stoji "zahvalno potomstvo vojnika kraljevske vojske u otadžbini" , dok u drugoj stoji "srpski soko Herceg Novi".

U međuvremenu, pred beogradskim Višim sudom i dalje traje sudski postupak po zahtjevu za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010., a zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem, kao i povratak njegovih građanskih prava. U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika "Jugoslavenske vojske u otadžbini", kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, "Savez antifašista Srbije" i druge srodne udruge tražile su da se zahtjev za rehabilitaciju odbije jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao s okupatorom te počinio mnoge zločine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rehabilitacija Draže Mihailovića, OSMRTNICA, ČETNICI