Crna kronika

ISTRAGA: Na vezu u luci u Puli potonuo jedrenjak Anton

Lučka kapetanija izdala je brodaru nalog za vađenje broda, te provodi istražne radnje.

Piše: P/H

U luci Pula, u slobodnoj carinskoj zoni, noćas je iz još neutvrđenih okolnosti na vezu potonuo putnički drveni jedrenjak "Anton" dužine 18,5 metara, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Lučka kapetanija izdala je brodaru nalog za vađenje broda, te provodi istražne radnje, a kako se navodi, uzroci potonuća bit će poznati tek nakon vađenja broda.

Ministarstvo navodi da je riječ o jedrenjaku s dva jarbola sagrađenom 1939., u vlasništvu Hypo-leasing Steiermark d.o.o., brodara NAV STAR.

Na brodu u trenutku potonuća nije bilo posade, a brod je potonuo na dubini od tri metra te iz mora viri dio nadgrađa i jarbol. Onečišćenja mora nema, a Lučka uprava Pula angažirala je riječku tvrtku Dezinskecija, koja postavlja zaštitne brane oko potonulog broda za slučaj onečišćenja.

Lučka kapetanija Pula izdala je brodaru nalog za vađenje broda, te provodi istražne radnje, a kako se navodi, uzroci potonuća bit će poznati tek nakon vađenja broda.

Ministarstvo je izvijestilo da se sinoć oko 22,30 sati na hridi između otoka Krka i otoka Sveti Marko također nasukao gliser s dva hrvatska državljanina registarske oznake RK 7938, no u nasukivanju nitko nije ozlijeđen te nije bilo onečišćenja mora.

Mjesto nasukanja obišla je inspekcija lučke Kapetanije Rijeka te se sad utvrđuju okolnosti pomorske nezgode.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Hypo-leasing, Dezinskecija, pula, Lučka kapetanija Pula, jedrenjak, NAV STAR