Mojbiz

ZADUŽIVANJE: Olakšanje: Italija uspjela prodati trezorske zapise po znatno nižim kamatama

Kamatna stopa na 12-mjesečne trezorske zapise je sa 3,972 spuštena na 2,697 posto.

FOTO: Mario Monti
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


Aukcija kratkoročnog duga bila je ključan test za premijera Marija Montija koji je ovih dana kazao kako nije isključena mogućnost da Italija u konačnici posegne u krizni fond eurozone kako bi snizila svoje troškove zaduživanja.

Italija je u četvrtak prodala 7,5 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom vraćanja za godinu dana, zaduživši se pritom uz znatno nižu cijenu nego na prošloj sličnoj aukciji, objavila je talijanska središnja banka.

Kamatna stopa na 12-mjesečne trezorske zapise iznosila je 2,697 posto, oštro se spustivši s 3,972 posto koliko je dosegnula na prethodnoj aukciji, održanoj 13. lipnja.

Podaci središnje banke pokazuju također da je potražnja za talijanskim dužničkim papirima iznosila 11,596 milijardi eura, navodeći na zaključak o poboljšanom povjerenju ulagača.

Aukcija kratkoročnog duga bila je ključan test za premijera Marija Montija koji je ovih dana kazao kako nije isključena mogućnost da Italija u konačnici posegne u krizni fond eurozone kako bi snizila svoje troškove zaduživanja. Italija je vratila povjerenje tržišta nakon što je Monti stupio na dužnost premijera u studenome 2011. i u kratkom roku pokrenuo čitav niz strogih mjera štednje i strukturnih reformi. U posljednje vrijeme povjerenje tržišnih sudionika ponovo su poljuljali problemi u široj eurozoni.

U fokusu tržišta bit će i aukcija talijanskog srednjoročnog i dugoročnog duga, najavljena za petak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mario monti, eurozona, italija