Svijet

SMJENA: Rumunjski parlament izglasovao opoziv predsjednika Basescua

Smjena će biti konačna ako se potvrdi na referendumu 29. srpnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Rumunjski parlamentarni zastupnici glasovali su u petak za smjenu predsjednika Traiana Basescua, a Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog mogućnosti da vladajuća rumunjska koalicija lijevog centra ne poštuje demokraciju.

Basescua je parlament već jednom smijenio 2007., pet mjeseci pošto je zemlja ušla u EU, procedurom kakve dotad nije bilo u postkomunističkoj Rumunjskoj. No ipak se vratio na dužnost, pošto se većina Rumunja na referendumu očitovala protiv njegove smjene.

Od 432 zastupnika u parlamentu 256 je glasovalo za Basescuovu smjenu. Smjena će biti konačna ako se potvrdi na referendumu 29. srpnja. Predsjedničku dužnost će privremeno obnašati predsjednik Senata Crin Antonescu, predsjednik Socijalno-liberalne demokracije (USL).

USL koji je na vlast došao početkom svibnja, optužuje Basescua da je prekršio ustav time što si je, među ostalim, prisvojio premijerske ovlasti i što je "uveo mjere štednje koje su uzrokovale osiromašenje stanovništva".

Basescu odbacuje te optužbe i upozorava na pokušaj USL-a da "nadzire sve poluge države i pravosuđa". Usto je upozorio da su ugroženi "stabilnost i ugled zemlje". Predsjednik je uoči glasovanja kazao da mu je savjest mirna jer je izvršavao dužnost prema zemlji i narodu.

Ustavni sud je u svom savjetodavnom mišljenju ocijenio da je predsjednik zlorabio svoje ovlasti kada je, među ostalim, "htio umanjiti ulogu i ovlasti predsjednika vlade".

Basescu sada mora učiniti sve kako bi dobio potporu Rumunja prije referenduma o njegovoj smjeni koji se održava koncem srpnja.

Vlada je u četvrtak hitnom uredbom izmijenila uvjete tog glasovanja kako bi olakšala odlazak predsjednika. Po novom tekstu, predsjednik se razrješuje dužnosti ako prijedlog za njegovu smjenu dobije većinu glasova birača koji izađu na birališta, a ne većinu upisanih birača kao što je predviđao zakon iz 2010. godine. Basescua je parlament već jednom smijenio 2007., pet mjeseci pošto je zemlja ušla u EU, procedurom kakve dotad nije bilo u postkomunističkoj Rumunjskoj. No ipak se vratio na dužnost, pošto se većina Rumunja na referendumu očitovala protiv njegove smjene.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u petak Rumunjsku da poštuje vladavinu prava i neovisnost pravosuđa jer rumunjska vlada premijera Victora Ponta pokušava smijeniti predsjednika države Traiana Basescua i smanjiti ovlasti Ustavnog suda.

Ponta je također pokušao smijeniti suce Ustavnog suda, no od toga je odustao nakon međunarodnih kritika. Sada međutim izdaje izvanredne ukaze koji odmah stupaju na snagu, prije nego se sud o njima stigne izjasniti. Ponta će idući tjedan otputovati u Bruxelles na razgovor s Barrosom o toj situaciji, koja je paralizirala političku scenu u zemlji, dovela u pitanje dogovor s MMF-om i srušila vrijednost nacionalne valute na rekordno niske razine.

"Predsjednik Europske komisije razgovarao je danas s rumunjskim premijerom i izrazio zabrinutost Europske komisije", priopćila je Europska komisija, "Vladavina prava, demokratske kontrole i ravnoteža i neovisnost pravosuđa temelji su europske demokracije i neophodni su za uzajamno povjerenje u Europskoj uniji. Vladina politika i političko djelovanje moraju poštivati ta načela i vrijednosti."

Komisija podsjeća da već otprije prati reformu pravosuđa i mjere koje Rumunjska poduzima protiv korupcije.

"Nedavni događaji mogli bi ugroziti napredak ostvaren u posljednjih pet godina", upozorava Komisija, podsjećajući da "upravo finalizira svoje izvješće" o stanju u Rumunjskoj.

Glasnogovornik EK Olivier Bailly kazao je da bi to izvješće trebalo biti objavljeno u drugoj polovici srpnja. Pariz, Berlin i Sjedinjene Države također su posljednjih dana pozvali Bukurešt da poštuje pravnu državu i neovisnost institucija. Rumunjske nevladine organizacije upozorile su da se u zemlji događa "napad na demokratske institucije" bez presedana od pada komunističke diktature 1989.

Odgovarajući na "legitimnu zabrinutost" svojih europskih i međunarodnih partnera, Victor Ponta je u petak poručio da će Rumunjska "ostati stabilna zemlja u kojoj se poštuje pravna država."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska komisija, victor ponta, opoziv, traian basescu, rumunjska, Olivier Bailly