Zagreb

ZGFORUM: Milan Bandić otvorio izložbu natječajnih radova za Blok Badel

Na natječaju je pobijedio portugalski arhitektonski ured Pablo Pita Architects.

FOTO: Zagreb.hr
Piše: PolitikaPlus
Blok Badel, prostor nekoliko nekadašnjih tvornica metalnog posuđa, električnih kablova, likera i octa, omeđen Vlaškom ulicom, Kvaternikovim trgom, Martićevom i Derenčinovom, jedini je blok u tom dijelu grada koji nema jasno određenu urbanu strukturu i namjenu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je večeras u ZgForumu izložbu nagrađenih radova s natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Bloka Badel na kojemu je pobijedio portugalski arhitektonski ured Pablo Pita Architects.

 

Izložba nagrađenih radova s natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Bloka Badel u Zagrebu, na kojemu je pobijedio portugalski arhitektonski ured Pablo Pita Architects, otvorena je večeras u ZgForumu, prostoru zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

 

Blok Badel, prostor nekoliko nekadašnjih tvornica metalnog posuđa, električnih kablova, likera i octa, omeđen Vlaškom ulicom, Kvaternikovim trgom, Martićevom i Derenčinovom, jedini je blok u tom dijelu grada koji nema jasno određenu urbanu strukturu i namjenu.

 

Raspisivanjem natječaja započet je proces njegove obnove, gradnje i uređenja, no kako još nema zainteresiranog partnera planirani sadržaji su načelni te podložni promjenama i dopunama. Cilj je da prostor bloka postane središte odvijanja najvažnijih poslovnih, turističko-ugostiteljksih i kulturnih događanja, kao i mjesto kvalitetnog života njegovih današnjih i budućih stanovnika.

 

Ocjenjivački sud natječaja Grada Zagreba i Društva arhitekata Zagreba jednoglasno su za dobitnika prve nagrade, u iznosu 226,8 tisuća kuna, odabrali portugalski ured za rad koji je imao najviše kvalitete urbanističkog projekta i kojega varijacije atmosfere od pastoralnih do hipermetropolitanskih čine izuzetnim i dostojnim grada Zagreba.

 

Na natječaj su pristigla 242 rada pojedinaca i autorskih grupa, najviše iz Hrvatske te iz Italije, Španjolske, Srbije, SAD-a, Portugala, Rusije i Brazila.

 

Drugu nagradu (oko 170 tisuća kuna) osvojila je skupina bosansko-hercegovačkih arhitekata, a treću (oko 113 tisuća kuna) troje talijanskih arhitekata, a odabrana su i dva jednakovrijedna otkupa, u iznosu oko 30 tisuća kuna, radovi španjolskih arhitekata.

 

Natječaj je proveden između siječnja i svibnja ove godine, a tijekom njegova trajanja održan je i kolegij za natjecatelje te zajednički obilazak lokacije bloka Badel, kako bi kandidati dobili što više detaljnih informacija o toj lokaciji.

 

ZgForum je prostor u zagrebačkoj Gajevoj ulici otvoren krajem prošle godine, u kojemu se održavaju izložbe posvećene arhitekturi, okrugli stolovi i rasprave, na kojima predstavnici struke i građani raspravljaju o pitanjima urbanog graditeljskog identiteta Zagreba i Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BLOK BADEL, MILAN BANDIĆ