Hrvatska

KRITIKE MILANOVIĆU: Gjenero: Nije korektno što je Milanović rekao da je Josipovićeva izjava bez sadržaja

Žarko Puhovski: Nema ništa od sukoba premijera i predsjednika.

Piše: Ivan Klarić

Josipovićev savjet oko Čačića je dobrodošao, ali mu fali sadržaja, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović odgovorivši tako na pitanje tviteraša kako komentira izjavu predsjednika Ive Josipovića da bi 'Vlada trebala dobro razmisliti o tome treba li Čačić ostati u Vladi'.

"Bilo bi čudno da je reakcija predsjednika izostala. Na kraju krajeva, izjava Josipovića je u skladu s izjavama premijera koje je davao prije, ali i nakon presude, a ona glasi da su u Vladi puno razmišljali o slučaju Čačić."

Bila je to prva predsjednikova reakcija nakon presude na mađarskom sudu za prometnu nesreću u kojoj je Čačić sudjelovao i u kojoj je živote izgubilo dvoje putnika iz vozila u koje je Čačić udario.

Analitičari s kojima smo danas razgovarali kažu da je izjava predsjednika Josipovića bila u ustavnim okvirima i da je zapravo bila više komentar nego uputa s Pantovčaka.

- Predsjednik tu nije ništa loše mislio. Njegova je obveza da pazi i nadzire rad Vlade i da komentira neke njihove poteze kada za to ima razloga. Pošto se ovdje radilo o presudi prvom potpredsjedniku Vlade, bilo bi čudno da je reakcija predsjednika izostala. Na kraju krajeva, izjava Josipovića je u skladu s izjavama premijera koje je davao prije, ali i nakon presude, a ona glasi da su u Vladi puno razmišljali o slučaju Čačić. Ne vjerujem da i oni u Vladi nisu razmišljali o tome može li Čačić nakon presude ostati u Vladi, kaže politički analitičar Davor Gjenero.

To je sada gotova stvar. Radimir Čačić ostaje u Vladi, nema ni govora, prema izjavama premijera, da on dalje nastavi bez prvog potpredsjednika. Tako da je deplasirano govoriti o tome.

- Smatram da je pod normalno da predsjednik i premijer ponekad budu u raskoraku, da imaju različita mišljenja pa da bude i manjih razilaženja u nekim bitnim stvarima. Ali, smatram da je posve nekorektno da predsjednik Vlade za izjavu predsjednika države kaže da je bez sadržaja. To je bilo uistinu nepotrebno Milanoviću, ističe Gjenero dodajući da izjava predsjednika Josipovića nikako nije bez sadržaja i da je komentar Milanovića nepotreban i da to nije trebao napraviti

S druge strane, politički analitičar Žarko Puhovski pak kaže da u izjavi premijera nema ništa sporno. Puhovski kaže da je Milanović i sinoć potvrdio ono što je Josipović rekao, da se treba razmisliti može li Čačić ostati u Vladi.


- No, to je sada gotova stvar. Radimir Čačić ostaje u Vladi, nema ni govora, prema izjavama premijera, da on dalje nastavi bez prvog potpredsjednika. Tako da je deplasirano govoriti o tome da je Milanović možda ovim odgovorom želio oštrije reagirati prema predsjedniku na izjavi da bi Vlada trebala razmisliti može li Čačić nastaviti s radom u Vladi, kaže Puhovski dodajući da od sukoba između predsjednika i premijera nema niti će ga biti zbog ove Milanovićeve reakcije na Josipovićevu izjavu.