Hrvatska

SVEČANOST: Kompletni hrvatski državni vrh u Brezovici kod Siska slavi Dan antifašističke borbe

Predsjednik, premijer i izaslanik predsjednika Sabora položili su vijence i zapalili svijeće.

Piše: PolitikaPlus
Pokrovitelj svečanosti u Brezovici je Hrvatski sabor, a u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), organizatora svečanosti, nazočne će pozdraviti predsjednik Saveza Ratko Maričić

 

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni predstavnici hrvatskoga državnog vrha - predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Središnja svečanost započela je kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica kod Siska gdje su predsjednik Josipović, premijer Milanović i izaslanik predsjednika Sabora Leko položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se obratiti okupljenima. Vijenac je položio, u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić

Predsjednik Josipović također će uručiti odlikovanja za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske u prigodi 71. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 67. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Pokrovitelj svečanosti u Brezovici je Hrvatski sabor, a u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA), organizatora svečanosti, nazočne će pozdraviti predsjednik Saveza Ratko Maričić.

Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja, u spomen na osnutak prve naouržane anifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvog sisačkog partizanskog odreda osnovanog u šumi Brezovica kod Siska 22. lipnja 1941. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

antifašizam, hrvatska, SABA