Zagreb

RAZMATRANJE: Senat Sveučilišta o Ugovoru o subvenciji troškova studija

Potvrđeno je subvencioniranje studija za redovite studente.

Piše: PolitikaPlus

Senat Sveučilišta u Zagrebu (SuZ) razmotrio je zadnju verziju teksta Ugovora o subvenciji troškova studija za redovite studente prve godine prediplomskih, integriranih i stručnih studija te prve godine diplomskih studija koji bi trebao biti sklopljen između SuZ i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), izvijestili su danas na konferenciji za novinare rektor Aleksa Bjeliš i prorektori Sveučilišta.

Napomenuvši da odluka slijedi praksu dosadašnjih godina, Vašiček je istaknula da je Ugovor ove godine ranije, odnosno na vrijeme, ušao u proceduru jer će upisi uslijediti sredinom srpnja pa su studenti upoznati s načinom uplate, odnosno s time da je umjesto njih participaciju u troškovima studija odlučila snositi Vlada na godišnjoj osnovi

Prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček podsjetila je da je Vlada RH 17. svibnja donijela odluku kojom je utvrdila sredstva potrebna za punu subvenciju participacije studenata u troškovima studija za iduću akademsku godinu 2012./2013. na temelju koje je MZOS predložio sadržaj Ugovora koji bi se sklopio sa Sveučilištem, a koji je Senat razmotrio i dao primjedbe na članak 7. i način potrošnje sredstava namjenski za troškove poslovanja, primanja za rad iznad norme i razvojne aktivnosti Sveučilišta.

Napomenuvši da odluka slijedi praksu dosadašnjih godina, Vašiček je istaknula da je Ugovor ove godine ranije, odnosno na vrijeme, ušao u proceduru jer će upisi uslijediti sredinom srpnja pa su studenti upoznati s načinom uplate, odnosno s time da je umjesto njih participaciju u troškovima studija odlučila snositi Vlada na godišnjoj osnovi.

Dodala je kako je iznos koji Sveučilište dobiva vezan uz broj studenata koji će upisati te razine. "Nama je to procjena na razini akademske godine oko 66 milijuna kuna prema kvotama i upisima koje smo imali tekuće akademske i prijašnjih godina, odnosno prihvaćenoj kvoti upisa za preddiplomski studij na sjednici Senata iz travnja", istaknula je Vašiček.

Ugovor je, dodala je, usklađen kroz rad radne skupine koja djeluje u Ministarstvu, a koja nastavlja usuglašavati stavove o drugoj odluci koja će pokriti više godine studija, a koja trebala uslijediti prije ljetne stanke.

Prorektorica za istraživanje i tehnologiju Melita Kovačević izvijestila je o zaključcima okruglog stola "Financiranje znanstveno-istraživačkih projekata u Republici Hrvatskoj i položaj Hrvatske zaklade za znanost" koji je u auli Rektorata održan 14. lipnja u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Istaknula je kako se zna da gospodarstvo ne može ići naprijed ako nema znanosti i ako nema istraživanja te ustvrdila kako im se čini da se nalazimo u vrlo osjetljivom razdoblju i da se Hrvatska, što se tiče financiranja znanosti, sad već nalazi u situaciji da ne bi osigurala značajan iskorak čak ni kad bi učinila sve dobre korake, nego bi samo sanirala postojeću štetu.

Senat je na sjednici donio odluku o tri profesora u počasno zvanje professor emeritus - prof. dr. sc. Božidara Biondića s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, prof. dr. sc. Miroslava Dumića s Medicinskog fakulteta i prof. dr. sc. Mensura Šehića s Veterinarskog fakulteta, izvijestio je Bjeliš. Najavio je da će se 28. lipnja svečano dodijeliti počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mirjanu Damaški, a 1. srpnja u HNK-u održat će se dvije promocije doktora znanosti (u 10 i 14 sati).

Na upit novinara je li na sjednici Senata bilo riječi o stavu Senata o napisima o korupciji, rektor Bjeliš je odgovorio da se Senat očitovao o njegovoj izjavi da ne odgovaraju istini tvrdnje koje su se pojavile u medijima, a po kojima je "rektor zabranio ili pokušao zabraniti objavu rezultata istraživanja". Od 46 članova Senata njih 36 izjasnilo se da vjeruju da tvrdnje ne odgovaraju istini, pet da ne vjeruju, četiri listića su bila neispunjena a jedan nevažeći, rekao je Bjeliš.

Korupcija je štetna za društvo i za akademsku zajednicu, rekao je Bjeliš, dodavši da je treba eliminirati te da im je od primarne važnosti takva mjesta i takve pojave konkretno prepoznati, a onda se i s njima suočiti i sankcionirati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

suz, zagreb, sveučilište