Vanja Deželić

LICEMJERJE: Marković se žali na Uefine kazne, ali što je on ikad napravio da se spriječe ispadi huligana?

Problemi u inozemstvu počinju na hrvatskim stadionima!

Piše: Vanja Deželić

Hrvatski navijači bili su po tko zna koji put spomenuti u negativnom kontekstu od strane predsjednika Uefe Michela Platinija, što je već poprilično tužno jer konstantno negira ili ignorira izgrede većeg intenziteta od strane huligana koji predstavljaju veće i bogatije zemlje. Naravno da izjavom o "hrvatskim kretenima" ostavlja mnogima za pravo misliti kako su skandalozni propusti suca Wolfganga Starka bili sve samo ne slučajne.

Redari i policija moraju brinuti za red i mir, oni su u prvom redu i trebaju snositi odgovornost. UEFA je ta koja mora prestati samo prijetiti. Platini je prije prvenstva napomenuo da će se prekidom utakmica kažnjavati svaki oblik rasizma, a organizatori su najavili novčane i zatvorske kazne za izgrednike. Pali su na prvom testu.

Zavjerama se ne treba baviti, ali Uefom i Platinijem treba. Naime, ono što konstantno UEFA i Platini čine jest prebacivanje odgovornosti, pranje ruku i ignoriranje problema.

 

Jednako tako prebacuju odgovornost i kada su huliganu u pitanju. Preko nacionalnih saveza pune svoju blagajnu i više nego efikasno. Stoga ne čudi što je Vlatko Marković rekao da nije u redu to što savezi moraju plaćati za izgrede koje ne mogu kontrolirat. Na stranu to što je Marković šutio 14 godina, koliko je na vlasti, i govori sad dok je na odlasku pa ne strahuje od packe. U pravu je.

Savezi postaju taoci huligana u ovakvom scenariju jer ako se navijačima ne sviđa nacionalni savez, a našim navijačima se HNS ne sviđa dugi niz godina, mogu mu jednostavno naštetiti - bakljama i rasizmom. To i čine prvenstveno iz tog razloga, to nije tajna. Da žele naštetiti igračima prekidali bi utakmice, ali s nekoliko baklji u terenu poručuju Savezu da su ovdje i ne misle otići, odnosno da je vrijeme neka se politika promijeni. Savez pritom ne može ništa.

Ali organizatori mogu, kao što može i UEFA. Redari i policija moraju brinuti za red i mir, oni su u prvom redu i trebaju snositi odgovornost. UEFA je ta koja mora prestati samo prijetiti. Platini je prije prvenstva napomenuo da će se prekidom utakmica kažnjavati svaki oblik rasizma, a organizatori su najavili novčane i zatvorske kazne za izgrednike. Pali su na prvom testu...

Rusi su tijekom susreta s Česima vrijeđali tamnoputog češkog reprezentativca i palili baklje. Jedini tko je kažnjen jest Ruski nogometni savez, i to sa 120 tisuća eura. Organizatori nisu, kao što nisu ni jer su dopustili unošenje zastave "Ovo je Rusija" na susretu s Poljskom. Ta zastava je bila preko cijele tribine. UEFA je i zbog toga osudila Ruse.

TRI UTAKMICE - TRI KAZNE
UEFA: Novi disciplinski postupak protiv HNS-a, zbog ponašanja navijača, ali i - igrača?!? >>>

Zapravo ne čudi takvo ponašanje jer organizatori su ipak organizirali prvenstvo, za to su potrošili mnogo novca i dodatne kazne bile bi motiv za odustajanje od domaćinstava. UEFA neće sigurno kazniti sebe samu, posebno ne kad ima potpunu moć i kontrolu kažnjavati nacionalne saveze i tako zarađivati na nečijoj gluposti ili zloj namjeri.

Disciplinska komisija HNS-a klubovima malo po malo 'reže' kazne i zapravo sve što plate za ponašanje navijača u vrijeme odigravanja utakmica reprezentacije višestruko naplate za vrijeme trajanja nacionalnog klupskog prvenstva

Marković se stoga buni s razlogom, ali kada bismo ga zatražili neka prvo počisti ispred svog praga vjerojatno bi zašutio. Zapravo, ne bi, uvrijedio bi onoga tko bi mu zamjerio na odnosu prema Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi i klubovima koji ju čine. Naime, HNS je UEFA za Prvu HNL.

Koliko god je reprezentacija talac huligana, isto to su i klubovi, samo što je to nekoliko puta intenzivnije. Što iz razloga češćeg odigravanja utakmica, što iz razloga da su ekstremnija navijačka krila mnogo povezanija osjećajima s klubovima no s reprezentacijom. Njihove baklje, rasistički povici i izgredi svake vrste, sve su rjeđe motivirane ponašanjem i prisustvom suparničkih navijača, a sve češće ponašanjem uprava klubova, ali i organa vlasti. Jedini način borbe taj ekstremniji dio navijača vidi u bakljama i svime što može naštetiti klubovima, odnosno čelnicima tih klubova.

Disciplinska komisija HNS-a malo im po malo 'reže' kazne i zapravo sve što plate za ponašanje navijača u vrijeme odigravanja utakmica reprezentacije višestruko naplate za vrijeme trajanja nacionalnog klupskog prvenstva. Klubovi tu ništa ne mogu, a HNS ništa ne želi. Samo prebacuju odgovornost i peru ruke. Baš kao UEFA.

Stoga, koliko god da je Marković u pravu, toliko bi i trebao šutjeti, jer jasno je pokazao svih ovih godina da HNS nije ništa drugačiji od Uefe - a on od Platinija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlatko marković, euro2012, nogomet, hns, uefa, michel platini