Hrvatska

RAZGOVOR: Milorad Pupovac: Nikolić treba doći u Zagreb, o njemu ovisi kakvi će biti odnosi Hrvatske i Srbije

'Trebalo bi učiniti sve da izjavama ili nekim drugim potezima dužnosnika razvoj odnosa između Hrvatske i Srbije ne bude doveden u pitanje.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Odnosi između Hrvatske i Srbije dostigli su visok stupanj i na tome ne treba stati, te bi trebalo učiniti sve da izjavama ili nekim drugim potezima dužnosnika taj razvoj ne bude doveden u pitanje, rekao je podpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac u razgovoru za beogradski dnevnik ''Blic'' od četvrtka.

 

'Trebalo bi učiniti sve da izjavama ili nekim drugim potezima dužnosnika razvoj odnosa između Hrvatske i Srbije ne bude doveden u pitanje.'

"S velikim interesom očekujemo završetak preuzimanja predsjedničke dužnosti i formiranje vlade, kako bi se otklonile sve moguće sumnje o tome hoće li se ti odnosi nastaviti razvijati kao do sada", kaže Pupovac, odgovarajući na pitanje predstavljaju li izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije i njegove sporne izjave kočnicu za odnose Hrvatske i Srbije.


Pupovac je rekao da još nije dobio poziv za inauguraciju Nikolića, najavljenu za 11. lipnja, te da će, ako taj poziv stigne, sasvim sigurno iz poštovanja prema instituciji predsjednika Republike Srbije "naći način da donese najbolju odluku".

On je ocijenio da su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić učinili mnogo na unaprjeđenju odnosa između dviju država te je izrazio očekivanje da takav razvoj događaja neće biti narušen, kao što su izjave novog predsjednika Srbije to mogle uraditi. Dodaje kako je posebno važno održati postignuto povjerenje koje uključuje i određeni odnos prema ratu, žrtvama i stradanjima te da je bitno da se sve to ne kompromitira izjavama koje ne vode dovoljno računa o osjetljivosti stvarnog ljudskog stradanja.

Upitan može li zamisliti prvi posjet Nikolića Hrvatskoj, Pupovac između ostalog kaže kako smatra da Nikolić treba doći u Zagreb i da od njegovih političkih poteza mnogo ovisi što će se događati između Hrvatske i Srbije.

U hrvatskoj javnosti i među političkim čelnicima proteklih je dana na brojne negativne reakcije naišao intervju koji je između dva kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, održanih 6. i 20. svibnja, Tomislav Nikolić dao za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kojemu je, među ostalim, rekao da je projekt tzv. "velike Srbije" njegov "na žalost neostvareni san", ali da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju zašto vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, TOMISLAV NIKOLIĆ, MILORAD PUPOVAC