Hrvatska

SPLIT PRIDE: Ivan Zvonimir Čičak: Ministri na splitskom Prideu samo će zaoštriti stvari

'Ministri su ljudima posebno mrski. To je kao dva ovna na brvnu', kaže predsjednik HHO-a.

FOTO: Čak je i ministar unutrašnjih poslova najavio dolazak na Split Pride
Piše: Vanja Deželić

Split Pride će se prema planu održati 9. lipnja na Rivi, što je i bila želja organizatora, odnosno što nije bila želja gradske vlasti. Zbog ignoriranja njihove želje izostat će bina, ali ta sitna osveta organizatorima ni najmanje ne smeta.

ČIČAK: Ma nije to ni test demokracije. Gradska vlast je već pokazala demokratičnost kada je dozvolila povorku i dopustila da jedna i druga strana iznesu svoje stavove

Kao naša krovna organizacija za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor stao je uz prava manjina i zalaže se za održavanje povorke. Ali predsjednik Ivan Zvonimir Čičak ipak napominje da sve što se događa ne može pomoći u prihvaćanju LGTB zajednice, posebno jer ministri predvode povorku. Dapače, misli upravo suprotno.

- Ma to sve skupa će samo dodatno zaoštriti stvari jer su ljudima oni posebno mrski, to je kao dva ovna na brvnu - rekao nam je Čičak.

Naglasio je i da HHO podupire pravo onih koji se ne slažu s porukama te manifestacije da izražavaju svoje neslaganje, no drži da se to mora raditi na tolerantan i demokratski način, te da je nepristojno, ako ne i protivno principima tolerancije, organizirati kontraskup istovremeno, i to u neposrednoj blizini održavanja splitske 'povorke ponosa'.

"Ma to sve skupa će samo dodatno zaoštriti stvari jer su ljudima oni posebno mrski, to je kao dva ovna na brvnu."

- Uistinu nije u redu da se to održava u isto vrijeme - kaže predsjednik HHO-a.

Kroz medije se provlači teza kako je to test demokracije, kako Split mora postati otvoren grad i da je vrijeme za korak naprijed. Čičak je već spomenuo da povorka ne može 'otvoriti' grad ili postići da društvo ode korak dalje.

- Ma nije to ni test demokracije. Gradska vlast je već pokazala demokratičnost kada je dozvolila povorku i dopustila da jedna i druga strana iznesu svoje stavove. Jedino je problem što se mišljenja suprostavljaju u isto vrijeme - tvrdi Čičak.

Od političara dolazak su najavili Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Arsen Bauk, Fred Matić i Ranko Ostojić. Upravo je potonji najbitniji jer će sigurno osigurati da sve prođe u miru i bez incidenata koji su se zbili prošle godine i bacili ljagu na Split.

 

>> Ministar Ranko Ostojić: Bit ću u paradi da se ne dogodi nasilje kao prošle godine

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HHO, LGTB, split pride