Zagreb

CENTRALIZACIJA: Moody's: Zagreb je bogat grad zbog novca kojeg dobiva od države

Metropoli gospodarska prognoza smanjena sa stabilne na negativnu!

Piše: PolitikaPlus

Agencija za kreditni rejting Moody's smanjila je Zagrebu gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu, samo nekoliko dana nakon što je jednaku prognozu dala i za čitavu Hrvatsku.

To je objašnjeno time da smanjenje gospodarske prognoze za glavni grad Hrvatske reflektira blisku financijsku i operativnu vezu između države i lokalne uprave. Također, napominje se da je Zagreb visoko ovisan o državnom proračunu i da mu prihodi od državnog poreza i proračunski novac čine čak oko sedamdeset posto operativnih prihoda ostvarenih u protekloj godini.

Moody's je ocijenio da Zagreb svoj status 'bogataša' u odnosu na ostale gradove može zahvaliti visokom stupnju centralizacije

Moody's je ocijenio da Zagreb svoj status 'bogataša' u odnosu na ostale hrvatske gradove može zahvaliti prvenstveno visokom stupnju centralizacije, odnosno činjenici da Vlada sredstva slabo distribuira u ostale gradove i da se većina novca slijeva u glavni grad.

Prognozira se i da će pogoršanje makroekonomskih uvjeta u Hrvatskoj utjecati na prihode Grada Zagreba te otežati postizanje fiskalno-konsolidacijskih ciljeva.

Hrvatsku, pa tako sada i Zagreb, što se kreditnog rejtinga tiče, i dalje svega jedna stepenica dijeli od kategorije 'junk' jer kreditni rejting je zadržan na razini 'BAA3'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, agencija, zagreb, moody's