Hrvatska

ODLUČNO: Željko Jovanović: Nema smanjivanja plaća učiteljima, ili ja više neću biti ministar!

'Nadam se da će skupština HNS-a birati nekog zato što je najbolji, a ne zato što im je netko naredio da nekoga izaberu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/HRT

Plaće učiteljima i nastavnicima nisu i neće biti smanjivane, kazao je večeras ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, napomenuvši da, bude li tako nešto potrebno, on više neće biti ministar.

"Ova vlada je prva osigurala nakon dugo vremena da u Hrvatskoj svatko može studirati fakultet koji želi i da ne mora biti opterećen školarinama."

"Plaća (učiteljima i nastavnicima) se nije smanjila ni ove godine i neće se smanjivati ni ubuduće i nema za to nikakve tendencije. Ako je potrebno smanjivati plaću učiteljima i nastavnicima, ja više neću biti ministar", kazao je Jovanović gostujući večeras u središnjem dnevniku HTV-a.

Napomenuo je da je već i premijera Zorana Milanovića i ministra financija Slavka Linića upozorio da su prosvjetni radnici najpotplaćeniji u državi, te da je već zatražio da se u idućim proračunima osigura više novaca za sustav školstva.

Osvrnuo se i na poziv koji mu je prije dva dana uputio Senat Sveučilišta u Zagrebu koji ga je pozvao da povuče predložene izmjene zakona o visokom školstvu tvrdeći da će, ukoliko se primijene, natjerati naše studente da se školuju u inozemstvu.

"Iznenadio sam se kako takvo jedno ugledno tijelo može izreći takvu demagogiju i neistinu", kazao je Jovanović, napomenuvši da je vlada već u ovoj godini osigurala 52 milijuna kuna više, a za iduću godinu 30 milijuna kuna više, "Dakle, ova vlada je prva osigurala nakon dugo vremena da u Hrvatskoj svatko može studirati fakultet koji želi i da ne mora biti opterećen školarinama."

Na pitanje o "akciji isušivanja močvare u sportu" odnosno o izmjenama Zakona o sportu, ministar je rekao da je "glavni lik" predloženih zakonskih izmjena sportska inspekcija, čiji je zadatak da "prevencijom i represijom spriječi brojne nepravilnosti koje su se događale u sportu".

Na pitanje kako je zadovoljan razvojem događaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), čiji će dosadašnji predsjednik Vlatko Marković napustiti tu dužnost nakon 14 godina, ministar je kazao kako je zadovoljan njegovim odlaskom. Dodao je da očekuje da će "buduća skupština HNS-a biti odlučni ljudi koji razmišljaju svojom glavom i koji će birati nekog zato što je najbolji, a ne zato što im je netko naredio da nekoga izaberu".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlatko marković, školarine, željko jovanović, hns