A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/milanovic-jansa.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Delo: Slovenija ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora čuva kao jednu vrstu osigurača | Politika+
Hrvatska

HRVATSKA-SLOVENIJA: Delo: Slovenija ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora čuva kao jednu vrstu osigurača

"Čini se da će koegzistencija Zagreba i Ljubljane idućih mjeseci biti znatno neizvjesnija i nepredvidljivija od one na koju smo se bili navikli."

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Sada su na vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji političke opcije koje nisu s velikim entuzijazmom gledale na ekspresno rješavanje graničnog i ostalih neriješenih pitanja koje je započeo prijašnji, ponešto kičasti tandem. No, da nije bilo toga što je dogovoreno u vrijeme ranijih vlada, susret novih premijera u Mariboru odvijao bi se u prilično drugačijim okolnostima.'

Tempiranje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom i različito gledanje na problem hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, po ocjenama slovenskog tiska koji je pratio susret premijera Milanovića i Janše u Mariboru, detalji su koji otkrivaju moguće zaplete u odnosima.

"Čini se da će koegzistencija Zagreba i Ljubljane idućih mjeseci biti znatno neizvjesnija i nepredvidljivija od one na koju smo se bili navikli", zaključna je ocjena iz komentara mariborskog dopisnika "Dela" Roka Kajzera. On primjećuje da je u Mariboru izostala visoka diplomatska retorika, karakteristična za susrete bivših premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora, kad su odnosi ocjenjivani "prijateljskima" i vrlo dobrima.

"Sada su na vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji političke opcije koje nisu s velikim entuzijazmom gledale na ekspresno rješavanje graničnog i ostalih neriješenih pitanja koje je započeo prijašnji, ponešto kičasti tandem. No, da nije bilo toga što je dogovoreno u vrijeme ranijih vlada, susret novih premijera u Mariboru odvijao bi se u prilično drugačijim okolnostima", navodi list, podsjećajući da je granični prijepor ipak riješen dogovorom o arbitraži, čime je prekinuta blokada hrvatskog pristupnog procesa koji se sada zaključuje.

List navodi da je hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio kako je hrvatska vlada povukla svoj nedavni zaključak u vezi štediša Ljubljanske banke, čime je to pitanje "stabilizirano" i postignut "status quo".

Po nekim nagovještajima Ljubljana želi da hrvatska vlada učini i više od toga kako bi se riješio problem koji Slovenija smatra sukcesijskim, a ne imovinsko-pravnim i bilateralnim pitanjem.

"Da odnosi ipak nisu najbolji, pokazale su Janšine riječi da će Slovenija hrvatski pristupni ugovor ratificirati do srpnja 2013, a to je jasna poruka da će ratifikaciju sve do kraja čuvati kao jednu vrstu osigurača", navodi se u komentaru "Dela".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovenija, hrvatska, delo