Hrvatska

SLOVENIJA-HRVATSKA: Slovenski mediji o susretu Milanovića i Janše: Korektna i prijateljska atmosfera

'Sve ostaje onako kako je bilo dogovoreno kad je Hrvatska zatvarala poglavlja za ulazak u EU, pa i poglavlje broj četiri.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Razgovor predsjednika slovenske i hrvatske vlade Janeza Janše i Zorana Milanovića u utorak u Mariboru odvijao se u korektnoj i prijateljskoj atmosferi, pri čemu su obojica istaknuli da su odnosi dviju država dobri, te da će njihove vlade poštovati obveze koje su bile dogovorene već ranije, vodeća je ocjena slovenskih medija.

"Sve ostaje onako kako je bilo dogovoreno kad je Hrvatska zatvarala poglavlja za ulazak u EU, pa i poglavlje broj četiri, da se u tom pogledu ništa nije promijenilo".

Svi slovenski mediji u prvi plan ističu izjavu Janše o problematici Ljubljanske banke, u kojoj je izrazio zadovoljstvo što je od predsjednika hrvatske vlade dobio jamstvo kako na tom području "sve ostaje onako kako je bilo dogovoreno kad je Hrvatska zatvarala poglavlja za ulazak u EU, pa i poglavlje broj četiri, da se u tom pogledu ništa nije promijenilo".

Slovenska javna televizija u dnevnika uz izvješće sa sastanka dvaju premijera u Mariboru objavila je ocjenu reportera da je susret protekao u "uljudnoj i prijateljskoj" atmosferi, ali i da je pitanje kad će Slovenija ratificirati hrvatski pristupni sporazum "ostalo visjeti u zraku".

Predsjednici vlada ocijenili su odnose dobrima i pohvalili dobru gospodarsku suradnju te njezine mogućnosti u perspektivi Hrvatskog članstva u EU, no kad je riječ o nekim otvorenim pitanjima u odnosima s Hrvatskom i dalje se može očekivati "hod po žeravici", a nisu isključeni ni "mali trikovi i igre", ocjena je reportera RTV Slovenija koji je pratio događaj, iznešena u večernjem dnevniku.

Granica više ne opterećuje odnose jer je to riješeno arbitražom i sada slijedi iznošenje argumenata svake strane pred arbitražnim sudom, a u odnosima s Hrvatskom bit će možda potreban oprez iako to neće biti zapreka za odnose, neke su od iznesenih ocjena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-slovenija, arbitraža