Crna kronika

SUĐENJE: Tomislav Horvatinčić: Jako mi je žao zbog svega što se dogodilo, ali nisam kriv!

Poduzetnik je optužen da je njegovom krivnjom došlo do nesreće u kojoj su živote izgubili Marinelda Pettel (61) i Francesco Salpietro (63).

Piše: PolitikaPlus

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić optužen da je 16. kolovoza prošle godine u primoštenskom akvatoriju, pored otočića Maslinovik, svojim gliserom naletio na jedrilicu i na mjestu ubio talijanski bračni par koji se nalazio na jedrilici izjavio je na pripremnom ročištu na Općinskom sudu u Šibeniku kako se ne osjeća krivim, a djeci poginulih izrazio je žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Državna odvjetnica Irena Senečić potom je pročitala optužnicu te ponovila kako se zagrebački poduzetnik tereti da je 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju sa svojom motornom jahtom 'Santa Maria' naletio na jedrilicu 'Santa Pazienza', te talijanskom bračnom paru Marineldi Pettel (61) i Francescu Salpietru (63) iz Padove, tom prigodom zadao strašne tjelesne ozljede od posljedica kojih su na mjestu umrli.

Prema optužnici, Horvatinčić je glisirao prevelikom brzinom preblizu obali, nije vodio računa o okolnom prometu, prekršivši tako odredbe Pomorskog zakonika i Pravila o izbjegavanju sudara na moru

Državna odvjetnica Senečić na pripremnom ročištu navela je i ozljede koje su zadobili Talijani u toj pomorskoj nesreći, a među ostalim, konstatirana im je potpuna amputacija gornjih ekstremiteta, puknuće lubanje i moždano krvarenje.

Prema optužnici, Horvatinčić je glisirao prevelikom brzinom preblizu obali, nije vodio računa o okolnom prometu, prekršivši tako odredbe Pomorskog zakonika i Pravila o izbjegavanju sudara na moru.

U optužnici se dalje navodi kako je Horvatinčić pramcem svoga glisera naletio na lijevi krmeni dio trupa 12-metarske jedrilice na kojoj su se nalazili Talijani. Njegov gliser prošao je čitavom dužinom jedrilice, te na mjestu usmrtio talijanske nautičare.

Sutkinja u postupku Maja Šupe odredila je termine ročišta, a prema njezinom prijedlogu, na svakom ročištu svjedočit će pet svjedoka.

Pred sudom će 28. svibnja svoj iskaz dati Anica Đerđa koja se u trenutku nesreće nalazila s Horvatinčićem u gliseru.

Sljedeća ročišta održat će se 18. lipnja, 2. srpnja, 29. kolovoza, 4. rujna te 4. prosinca, kada bi trebao svjedočiti 45-godišnji njemački državljanin Klaus Fuchs koji je prvi stigao na mjesto tragedije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jedrilica, gliser, tomislav horvatinčić, italija