Crna kronika

BIH: Oštre reakcije na izjave veleposlanika SAD-a o Srebrenici

'Zar da nam načelnik bude predstavnik one politike koja negira genocid?'

Piše: PolitikaPlus

- Izbori za općinu Srebrenicu trebali bi se održati bez posebnih iznimki u odnosu na ostatak BiH, rekao je u petak američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, što je prema navodima sarajevskog Dnevnog avaza izazvalo ogorčenje i oštre poruke srebreničkih žrtava koje su upozorile da će posljedice genocida biti ovjerene na sljedećim općinskim izborima.

"Vi ste bili naša uzdanica i vama smo vjerovali! I dalje tražimo da nešto napravite za ove ovdje koji su pokopani i za njihove porodice. Zar da nam načelnik bude predstavnik one politike koja negira genocid?"

Tijekom posjeta Srebrenici, gdje je na posljednjim općinskim izborima 2008. godine omogućeno glasovanje svim Srebreničanima, bez obzira ne to jesu li stalno nastanjeni u toj općini, američki je veleposlanik istaknuo da ne "očekuje promjenu Izbornog zakona BiH u vezi sa Srebrenicom".

Veleposlanik Moon je pri tome izrazio očekivanje da će budući načelnik, bez obzira tko bude izabran, morati pozabaviti kako se ne bi zaboravio srebrenički masakr.

"Kada je riječ o prošlosti, moramo osigurati da nikada nitko ne zaboravi ono što se ovdje dogodilo", istaknuo je Moon. Predstavnici preživjelih Srebreničana su nakon njegovih poruka izrazili ogorčenje te su odbili zajedno posjetiti Memorijalni centar gdje su pokopane žrtve.

Jedna od predstavnica udruženja Srebreničkih majki Hatidža Mehmedović poručila je da, ako ne bude izmjena izbornog zakona, nijedan veleposlanik više ne treba dolaziti u Srebrenicu.

"Vi ste bili naša uzdanica i vama smo vjerovali! I dalje tražimo da nešto napravite za ove ovdje koji su pokopani i za njihove porodice. Zar da nam načelnik bude predstavnik one politike koja negira genocid?", rekla je Mehmedović.

Druge predstavnice udruženja Srebreničkih majki su upozorile da će Bošnjaci početi napuštati svoje domove ako se ne osigura mogućnost glasovanja brojnih prognanih Srebreničana. One su pozvale na reakciju visokog predstavnika Valentina Inzka te predstavnike bošnjačke politike iz SDA i SDP-a Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžiju.

Srpske vojne snage likvidirale su u ljeto 1995. godine u Srebrenici više od 8.000 zarobljenih bošnjačkih civila i vojnika što je najveće masovno pogubljenje na prostoru Europe nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srebrenica, patrick moon, bih