A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-mladen-markac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predsjednik Haškog suda sumnja u presudu o udruženom zločinačkom pothvatu! | Politika+
Crna kronika

OLUJA: Predsjednik Haškog suda sumnja u presudu o udruženom zločinačkom pothvatu!

Theodor Meron traži ispitivanje ocjene o prekomjernom granatiranju Knina.

Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list

Petorica najuglednijih sudaca Haaškoga suda namjeravaju ispitati je li Haaški sud pogriješio u presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču kad ih je osudio za prekomjerno granatiranje Knina i drugih gradova u Oluji, piše Jutarnji list.

Ako je pogrešna ocjena o tome da je granatiranje bilo nezakonito, treba preispitati stoji li uopće presuda o udruženom zločinačkom pothvatu, stoji u dopisu koji je predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron poslao odvjetnicima Ante Gotovine i Mladena Markača te tužiteljima Heleni Brady i Douglasu Stringeru.

Ako je pogrešna ocjena o tome da je granatiranje bilo nezakonito, treba preispitati stoji li uopće presuda o udruženom zločinačkom pothvatu, stoji u dopisu koji je predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron poslao odvjetnicima Ante Gotovine i Mladena Markača te tužiteljima Heleni Brady i Douglasu Stringeru

Meron je kao predsjednik Žalbenog vijeća Haaškog suda prije dva tjedna prvo zakazao žalbenu konferenciju u slučaju Gotovina za 14. svibnja, a ovaj tjedan poslao je dopunu naloga o rasporedu sa svojevrsnim "dnevnim redom". U dokumentu Meron poziva odvjetnike i tužitelje da se na raspravi, koja bi trebala trajati čitav dan, u ponedjeljak 14. svibnja, koncentriraju na četiri pitanja.

Ključno je je li prvostupanjsko sudsko vijeće pogriješilo kad je odredilo udaljenost od 200 metara kao granicu zakonitosti udara artiljerijskih granata od vojne mete, i na temelju toga izvelo zaključak da je Knin bio nezakonito granatiran, s ciljem protjerivanja civilnog stanovništva. Suci traže od odvjetnika i tužitelja da se na ročištu 14. svibnja koncentriraju na to jesu li suci pogriješili kad su odredili 200 metara kao granicu unutar koje će artiljerijske pogotke smatrati zakonitim.

Drugo je pitanje, navode u dopisu, mora li sudsko vijeće povući druge svoje zaključke ako se odbaci kriterij zakonitosti od 200 metara, a treće, mora li Haag u tom slučaju povući i svoj zaključak o nezakonitom granatiranju. Četvrto pitanje je treba li odbaciti zaključak o postojanju udruženog zločinačkog pothvata ako se utvrdi da granatiranje Knina nije bilo nezakonito.

Raspravu o "kriteriju 200 metara" tražila je obrana generala Gotovine, tvrdeći da je Haaški sud proizvoljno prihvatio taj kriterij i na temelju njega zaključio da je Knin prekomjerno granatiran, što je od ključnog značaja jer su suci na tome utemeljili osuđujuću presudu. U presudi su suci zaključili da HV nije gađao samo vojne ciljeve, nego je kompletne gradove tretirala kao mete, pa su zato granatiranje definirali kao protupravni napad na civile, piše Jutarnji list.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen markač, haag, ante gotovina