Hrvatska

KRITIKE: Županijski sud o optužnici protiv Kalambure: Nedopustivo je da Holy prejudicira sudske odluke!

'Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Županijski sud danas je nedopustivim prejudiciranjem sudske odluke ocijenio izjavu ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy koja je prenijela navode odvjetnika Sanje Kalambure, nedavno imenovane za direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako postoje informacije da je u tijeku odbačaj kaznene prijave protiv Kalambure, a u odnosu na odvjetnika te navode smatra i kršenjem Kodeksa odvjetničke etike.

 

"Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava u sustavu čiji imperativ mora biti poštivanje trodiobe vlasti te neovisnosti sudova i sudaca, kojih odluke moraju biti lišene spekulacija i bilo kakvih utjecaja, a naročito onih koji dolaze iz redova drugih tijela vlasti", stoji u priopćenju.

"Nedopustivo je, a u odnosu na odvjetnika i protivno Kodeksu odvjetničke etike, prejudicirati odluku u kaznenom postupku koji je u tijeku pred sudom", navodi u priopćenju glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, osvrćući se na nedavnu izjavu ministrice Holy koja je prenijela navode Kalamburina odvjetnika Stjepana Vokića da je "odbačaj optužnice u tijeku i da se samo čeka povratak sutkinje s bolovanja".

Sud je stava da se u konkretnom slučaju radi o stvaranju dojma u javnosti da je odluka naručena i već donijeta, te da je pitanje trenutka kada će se sutkinja vratiti s bolovanja i samo odraditi tehnički dio posla.

"Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava u sustavu čiji imperativ mora biti poštivanje trodiobe vlasti te neovisnosti sudova i sudaca, kojih odluke moraju biti lišene spekulacija i bilo kakvih utjecaja, a naročito onih koji dolaze iz redova drugih tijela vlasti", stoji u priopćenju.

Radi potpunog i ispravnog informiranja javnosti u zagrebačkom Županijskom sudu navode kako je optužnica protiv Kalambure, koju se tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti dok je bila djelatnica Fonda, te drugih optuženika, na pravnu snagu stupila 25. veljače prošle godine.

Rasprava na sudu u tom predmetu bila je zakazana za 29. kolovoza 2011. godine, ali je odgođena zbog nedolaska svih optuženika, te je spis 6. travnja ove godine dostavljen na kratak uvid Zagrebačkom državnom odvjetništvu nakon čega je "bez odbačaja optužnice" vraćen na sud 23. travnja. Prva iduća radnja oko zakazivanja novog ročišta uslijedit će prema rasporedu sutkinje Rajke Tomerlin Almer, stoji u priopćenju.

Ministrica Holy je prije nekoliko dana novinarima izjavila kako vjeruje da će optužnica protiv Kalambure, koja je aktivirana, ali još nije pravomoćna, uskoro biti riješena, te da u ovom trenutku ne vidi razloga za povlačenje suglasnosti koje je dala na prijedlog Upravnog odbora Fonda o njezinom imenovanju.

"Tako da vjerujem da će javnost biti informirana o svim detaljima ovog slučaja. Postoje informacije koje je dobio odvjetnik Sanje Kalambure, da je već odbačaj napisan samo se čeka da se sutkinja vrati s bolovanja", kazala je Holy.

Novinari su tada i premijera Zorana Milanovića pitali hoće li povući imenovanje Kalambure za direktoricu Fonda, na što je odgovorio kako se u Vladi ne bave policijskim provjerama je li netko optužen, te izjavio da je Kalambura imenovana na prijedlog ministrice Holy koja stoji iza svojih prijedloga za koje preuzima i određeni rizik, odgovornost i teret, tim veći što je protiv Kalambure, kako je rekao, navodno podignuta optužnica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, MIRELA HOLY, SANJA KALAMBURA