Hrvatska

REAKCIJA: SNH: Politika je Vjesnik dovela u teškoće, politika ga mora i izvući

'Iznenadni prestanak tiskanja novina i višemjesečnu neisplatu plaća novinarima i ostalom osoblju ne bismo očekivali niti od jednog vlasnika, a kamoli od hrvatske države personificirane u Vladi RH.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je danas da s najvećom zabrinutošću prati što se zbiva s Vjesnikom i s njegovim zaposlenicima, ustvrdivši da je politika Vjesnik dovela u teškoće pa ga politika iz tih teškoća mora i izvući.

"Iznenadni prestanak tiskanja novina i višemjesečnu neisplatu plaća novinarima i ostalom osoblju ne bismo očekivali niti od jednog vlasnika, a kamoli od hrvatske države personificirane u Vladi RH", priopćio je SNH.

Sindikat novinara Hrvatske i njegova podružnica u Vjesniku navode kako ne vide ozbiljan napor Vlade u pronalaženju rješenja za list koji izlazi već 72 godine i istinsko je hrvatsko kulturno dobro.

"Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem trebala bi ustaše i partizane ostaviti povjesničarima, a malo se više potruditi oko hrvatskog gospodarstva a to znači i oko očuvanja poduzeća koja su u teškoćama i - što je najvažnije - spašavanja radnih mjesta", smatraju u sindikatu.

Drže kako je politika Vjesnik dovela u teškoće pa bi ga politika ga mora i izvući iz njih. Smatraju da je možda to prilika da se u postupku revizije pretvorbe i privatizacije s početka devedesetih razmotre svi događaji i radnje kojima je rastočen bivši SOUR Vjesnik. Uostalom, kad se pogledaju zemljišne knjige, vidljivo je, kažu, da oko Vjesnikova nebodera (su)vlasnički odnosi uopće nisu riješeni, odnosno da su "vrlo zamršeni s čudnim vlasnicima i tajanstvenim zabilježbama".

Sindikat navodi da pojedini ministri argument za ukidanje Vjesnika pronalaze u gubitku koji je taj list proizveo posljednjih godina, ali da se ne pitaju kako je i zbog čega do pada naklade pa i tih dugova došlo.

Time se kod građana želi proizvesti osjećaj da je gašenje Vjesnika neminovnost, no od tih se građana istodobno krije podatak da su Vjesnikovi gubitci od 14 milijuna kuna "prava sitnica u odnosu na dotacije koje vlada neizravno i posve netransparentno daje ostalim medijima, posebno onima u vlasništvu krupnog kapitala", tolerirajući neformalne oblike angažiranja novinara koji državu oštećuju za 70 milijuna kuna godišnje.

"Suzbijanjem te sive zone u hrvatskom medijskom prostoru vlada bi učinila puno na jačanju slobodnog novinarstva (novinari bi bili neovisniji od vlasnika), bez kojega nema niti istinske demokracije. A tjerajući izdavače da kod zapošljavanja poštuju Zakon o radu, vratila bi novinarima pravo na štrajk koje im je na ovaj način praktično dokinuto, što se najbolje vidjelo u slučaju štrajka u Večernjem listu", zaključuju u Sindikatu novinara Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikat novinara hrvatske, vjesnik