A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-563.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Sanader: Mladen Barišić je u USKOK-u govorio neistine, sve što je rekao odbacujem s indignacijom | Politika+
Hrvatska

BIVŠI PREMIJER: Ivo Sanader: Mladen Barišić je u USKOK-u govorio neistine, sve što je rekao odbacujem s indignacijom

"To odbacujem s indignacijom, radio je što je radio i ne može reći da sam mu ja to naredio".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegova obrana danas su ponovno prigovorili istinitosti iskaza bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića u slučaju Fimi medija pročitanih danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

 

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović dodao je da obrana ostaje kod tvrdnje da se u cijelosti radi o neistinitom iskazu. Smatra da je Barišićeva obrana pred Uskokovim istražiteljima usmjerena isključivo na dokazivanje Sanaderove krivnje.

Nakon što su u sudnici i danas čitani Barišićevi istražni zapisnici i pregledavane snimke njegovih ispitivanja u USKOK-u Sanader je ustvrdio da su potpuno netočne tvrdnje da je bivši HDZ-ov rizničar postupao po njegovim nalozima te da mu je donosio novac nezakonito izvučen iz državnih institucija i tvrtki.

"To odbacujem s indignacijom, radio je što je radio i ne može reći da sam mu ja to naredio", ustvrdio je Sanader, ističući kako je "krajnje indikativno" što se najteže Barišićeve optužbe nalaze isključivo u pisanim zapisnicima, a ne i snimkama s ispitivanja.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović dodao je da obrana ostaje kod tvrdnje da se u cijelosti radi o neistinitom iskazu. Smatra da je Barišićeva obrana pred Uskokovim istražiteljima usmjerena isključivo na dokazivanje Sanaderove krivnje.

"Čitavo iskazivanje ne sliči na obranu nego je intonirano kao optužba. U tome sagledavamo određeni motiv, a to je da u dogovoru s tužiteljstvom ishodi povoljniju poziciju za sebe", kazao je Prodanović.

Istinitosti Barišićeva iskaza prigovorila je i obrana optuženog bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, kao i odvjetnici HDZ-a koji su zaključili da je iskaz kontradiktoran, odnosno "suprotan samom sebi".

"Pažljivo slušajući obranu o suradnji Fimi medije i javnih poduzeća osjeti se umanjenje vlastite krivnje i prebacivanje odgovornosti na druge", ustvrdio je HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin, ističući da stanje spisa pokazuje drugačije činjenice.

Iz Barišićevih istražnih iskaza pročitanih u sudnici proizlazi da su državni novac izvučen preko marketinške agencije Fimi medija tada vladajući HDZ te njegov bivši predsjednik i premijer koristili za financiranje stranke, osobne potrebe, izborne kampanje, plaćanje pjevača, kupovanje medija, europske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi.

U posljednjim iskazima pročitanima danas poslijepodne Barišić je govorio o kupnji blindiranog Sanaderova BMW-a za koji je novac, navodno, također nabavljen preko Fimi medije, dok je kao vlasnik bila upisana stranka.

Po Barišićevim riječima, Sanader je osobno nadzirao sva stranačka plaćanja i bez njega se, navodno, nije mogla potrošiti "niti kuna HDZ-ovog novca".

Suđenje se nastavlja sutra kada će na iznošenje obrane biti pozvana bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, koja je, kao i Barišić, također priznala da je ilegalnim novcem punila HDZ-ov "crni fond". Ako i ona iskoristi zakonsko pravo i ustvrdi da će se braniti šutnjom na sudu će se također pročitati njeni iskazi iz istrage.

Osim nje i Barišića krivnju u slučaju "Fimi media" priznali su i vlasnica marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Na suđenju se sutra prvi put neće morati pojaviti predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan, jer je sud uvažio zahtjev HDZ-ovih odvjetnika da, nakon što se izjasnio o krivnji, ne mora dolaziti na svako ročište te da će se na sudu pojaviti kada to bude potrebno.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

suđenje, fimi media, mladen barišić, ivo sanader, hdz