Hrvatska

BITKA ZA HDZ: Gotovinin prijatelj Željko Dilber podržava Karamarka

Dilber je jedan od najpouzdanijih Gotovininih prijatelja i njegova podrška Karamarku isčitavat će se i kao znak Gotovinine simpatije prema bivšem ministru.

Piše: Ivan Klarić

Željko Dilber, Gotovinin prijatelj, podržava Tomislava Karamarka u utrci za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Potvrdu o tome dale su nam obje strane. Dilber i Karamarko sastali su se u subotu u restoranu "Jarunski dvori" u Zagrebu.

DILBER: Smatram da Karamarko doista najbolje zna što je stranci potrebno i ima moju veliku podršku. Jedino Karamarko može reformirati HDZ stvarno, a ne samo deklarativno.

- Da istina je. Ja i gospodin Karamarko smo se sastali na ručku i porazgovorali o raznim temema, uključujući i izbore u HDZ-u. Smatram da Karamarko doista najbolje zna što je stranci potrebno i ima moju veliku podršku. Jedino Karamarko može reformirati HDZ stvarno, a ne samo deklarativno, rekao je  Željko Dilber za PolitikaPlus.

Budući da ga u javnosti često doživljavaju kao svojevrsnog glasnogovornika Ante Gotovine, pitali smo ga znači li to da je Tomislavu Karamarku prenio i podršku generala.


- Ne. Nismo u tu priču uključivali generala Gotovinu niti smo o tome razgovarali. Bili smo na prijateljskom ručku na kojem sam Karamarku izrazio podršku, ponovio je Dilber.


A da se našao na prijateljskom druženju s Dilberom, potvrdio nam je i sam Karamarko ustvrdivši da u tome ne vidi ništa neubičajeno.


- Sasvim običan ručak na kojem smo razgovarali o raznim temama. Osobno, mi je drago da imam podršku Željka Dilbera jer mi je on veliki prijatelj, kazao nam je Karamarko.

- Molio bi da se u priču ne uključuje general Gotovina jer se on nalazi u teškoj situaciji u životu i ne treba ga se uključivati u politička pitanja pa ni u unutarstrančke izbore u HDZ-u, rekao nam je Karamarko odgovorivši nam tako na pitanje je li mu Dilber prenio i podršku generala Gotovine u borbi za vrh HDZ-a.


KARAMARKO: Molio bi da se u priču ne uključuje general Gotovina jer se on nalazi u teškoj situaciji u životu i ne treba ga se uključivati u politička pitanja pa ni u unutarstrančke izbore u HDZ-u.

Iako i Karamarko i Dilber ne žele u priču oko izbora u HDZ-u uključivati Gotovinu, Dilberova podrška i više je nego znakovita. Ona će itekako imati utjecaja na HDZ-ovce na terenu. Poznato je da je Željko Dilber jedan od napouzdanijih Gotovninih prijetelja i njegova podrška Karmarku isčitavat će se i kao znak Gotovinine simpatije prem bivšem ministru unutarnjih poslova u borbi za čelnu funkciju u HDZ-u.

Inače, Karamarko nam je još jednom istaknuo da promovira novi HDZ koji će se iz pokreta pretvoriti u stranku, a koja će biti u stanju okupiti intelektualnu snagu domovinske i iseljene Hrvatske i na zasadama učenja Franje Tuđmana promovirati politiku Nove hrvatske neovisnosti.


Tu politiku Karamarko je sažeo u 9 točaka koje govore o tome kako se Hrvatska treba postaviti gospodarski, kulturno, ekonomski, pa i duhovno kada uđe u europsku uniju. Zanimljiva je i  Karamarkova najava da će odmah nakon lokalnih izbora sazvati novi Sabor stranke na kojem će se glasovati po sistemu jedan član – jedan glas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, ŽELJKO DILBER, ANTE GOTOVINA, TOMISLAV KARAMARKO