A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-josipovic-233.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Josipović podržao Sabor: Način komemoracije bio pogrešan | Politika+
Hrvatska

BLEIBURG: Josipović podržao Sabor: Način komemoracije bio pogrešan

'Ja sam za to da se obilježavaju i da se nastave obilježavati žrtve s Križnog puta', rekao je predsjednik.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas za agenciju Media servis kako smatra da je odluka o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu ispravna, te je ocijenio da ona ne znači zaborav žrtava već kraj političke zlouporabe tih žrtava.

"Mislim da je ta odluka ispravna - ne zato što ne treba komemorirati žrtve, nego zato što je način komemoracije pogrešan. Te žrtve zaslužuju da ih se sjetimo. No, 'predstava' koja se odvijala ovih godina na Bleiburgu pod pokroviteljstvom Sabora, s novcima hrvatskih poreznih obveznika, bila je, nažalost, realtikulacija ustaških ideja", kazao je Josipović gostujući u emisiji "Na Pantovčaku" Narodnog radija.

"Ja sam za to da se obilježavaju i da se nastave obilježavati žrtve s Križnog puta, ali mislim da Sabor u tome ne treba imati menadžera u liku Počasnog bleiburškog voda, nego to može i mora sam učiniti. Odluka Sabora ne znači i ne smije značiti zaborav žrtava, ali mora značiti kraj političke zlouporabe tih žrtava", izjavio je Josipović.

Na novinarsko pitanje je li licemjerno ukinuti političko pokroviteljstvo, a ne i financiranje, predsjednik Republike je kazao kako misli da bi ukidanje financiranja bilo logično ali da je to stvar Vlade i Sabora i neka oni o tome odluče.

Ne očekuje da će to izazvati podjele u hrvatskom društvu. "Mislim da će sve rasprave stati onog trenutka kada se vidi da državne institucije zaista respektiraju žrtve koje su tamo pale i da ih obilježavaju".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bleiburg, ivo josipović, predsjednik