Hrvatska

CILJEVI: VIDEO Hajdaš Dončić zamijenio Komadinu: Tko ne zadovolji što sam zacrtao bit će smijenjen!

'O svemu što rade morat će me obavještavati svaka tri mjeseca.'

Piše: PolitikaPlus

Zastupnici Hrvatskog sabora većinom su glasova danas iskazali povjerenje dosadašnjem županu Krapinsko zagorskom Siniši Hajdašu Dončiću za obavljanje dužnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, koji je potom položio svečanu prisegu.

"Smatram da Ministarstvo mora davati smjernice za rad, pa ću tako svim direktorima javnih poduzeća iz mog resora, podijeliti jasne ciljeve i zadatku, o čijem će me ispunjavanju morati izvještavati svaka tri mjeseca. Tko zadovolji ostat će, a tko ne, bit će zamijenjen", najavio je ministar Hajdaš Dončić.

MILANOVIĆ: U teškim smo vremenima, gradit ćemo samo ono za što možemo naći financijere i što ima nacionalni prioritet

Direktorima javnih poduzeća iz njegova resora je kao prvi rok postavio 65 dana, u kojem će mu morati predstaviti programe rada.

Podsjetio je kako su mu glavni strateški projekti širokopojasni internet i željeznica, te dodao da se mogućim kosturima iz ormara bivšeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete ne misli baviti.

"To nije posao za mene, nego za nadležne institucije", kazao je novi ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović prethodno je istaknuo kako Hajdaš Dončić, dosadašnji krapinsko-zagorski župan, ima respektabilno političko iskustvo, da je pred njim specifičan resor s mnogim problemima i ozbiljan zadatak te se očekuju rezultati.

"U teškim smo vremenima, gradit ćemo samo ono za što možemo naći financijere i što ima nacionalni prioritet", poručio je premijer Milanović. Podsjetio je da je dodašanji ministar Zlatko Komadina zatražio razrješenje iz zdravstvenih razloga.

Dragutin Lesar najavio je da će Laburisti kod glasovanja biti suzdržani, jer ne spore Kukuriku koaliciji da mijenja ministre jer za to ima legitimitet, ali da ni oni ne daju unaprijed bianco legimitet novom ministru

Josip Salapić u ime Kluba HDZ-a najavio je da će biti protiv imenovanja Hajdaša Dončića iz načelnih razloga, jer ni SDP nije podržavao HDZ-ove ministre, no kako se nada da neće imati probleme kao njegov prethodnik Zlatko Komadina.

Zoran Vinković (klub HDSSB-a) također je najavio da neće podržati imenovanje Hajdaša Dončića iz načelnih razloga, kao što nije ni imenovanje njegovog prethodnika Komadine, jer je zakon na temelju kojeg je to učinjeno, kako tvrdi - prouustavan.

Damir Kajin (Klub IDS-a) najavio je potporu novom ministru Hajdašu Dončiću koji je, kako je među ostalim rekao, uzeo ženino prezime, iako on to osobno ne bi učinio, a što je izazvalo smijeh u sabornici.

Dragutin Lesar najavio je da će Klub Hrvatskih laburista - stranke rada kod glasovanja biti suzdržan, jer ne spori Kukuriku koaliciji da mijenja ministre jer za to ima legitimitet, ali da ni oni ne daju unaprijed bianco legimitet novom ministru. Lesar se založio za uvođenje mogućnosti propitivanje kandidata za ministra, jer, kako je rekao, o Siniši Hajdašu Dončiću zna samo ono iz njegove izjave novinarima da "nije kolač" i da u vladi "neće biti pojeden".

Mandatno imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru da aktivira zastupnički mandat bivšem ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatku Komadini, te da njegovoj zamjenici Adi Damjanac prestaje obnašanje te dužnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, hrvatski sabor