A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-1053.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Strani mediji izvjestili o suđenju: Ivo Sanader rekao da nije kriv | Politika+
Hrvatska

POMNO PRATE: Strani mediji izvjestili o suđenju: Ivo Sanader rekao da nije kriv

'Bude li HDZ proglašen krivim, morat će vratiti 33 milijuna kuna što bi moglo značiti stečaj te stranke', piše Reuters.

Piše: PolitikaPlus/Hina

O suđenju u najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj, nazvanoj Fimi-media, koje je počelo u Zagrebu, izvjestile su i strane novinske agencije.

FRANCE PRESSE: Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da nije kriv na suđenju koje je protiv njega i njegove nekadašnje stranke počelo

Riječ je o prvome suđenju jednoj politčkoj stranci od uspostave nezavisnosti 1991., u sklopu antikorupcijske akcije kojom Hrvatska želi unaprijediti svoje približavanje Europskoj uniji uoči ulaska u srpnju 2013., piše Reuters.

Bude li HDZ proglašen krivim, morat će vratiti 33 milijuna kuna što bi moglo značiti stečaj te stranke, dodaje Reuters pozivajući se na hrvatske medije.

Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da nije kriv na suđenju koje je protiv njega i njegove nekadašnje stranke počelo, javlja France Presse i dodaje kako su uz Sanadera i stranku još četiri osobe optužene za pronevjeru sredstava iz javnih fondova.

Na sudu u Zagrebu je počeo treći proces protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, a među optuženima je i dugogodišnja vladajuća stranka HDZ, piše austrijska novinska agencija APA. USKOK, prema optužnici, tvrdi da je država oštećena za najmanje 70 milijuna kuna, nastavlja austrijska agencija te dodaje da je novac navodno preko PR-agencije Fimi Media završavao na ilegalnim računima. Tijekom procesa trebalo bi biti ispitano oko 150 svjedoka, među kojima i bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Talijanska agencija ANSA javlja kako je riječ o najvećem korupcijskom procesu u povijesti Hrvatske, na kojem se sudi nekadašnjem premijeru Sanaderu, drugim čelnicima njegove bivše stranke, te samoj stranci HDZ koja je zemljom vladala od 2004. do 2011.

Svi su optuženi da su protuzakonito izvukli najmanje 10 milijuna eura javnoga novca za stvaranje crnog fonda koji je od 2005. do 2009. financirao izborne kampanje HDZ-a te za ilegalne isplate vodećim političarima. Nakon čitanja optužnice, javlja ANSA, Sanader je rekao da se ne osjeća krivim te da je optužba "izmišljotina i konstrukcija".

Da je nedužan rekao je i nekadašnji glasnogovornik stranke Ratko Maček, a Mladen Barišić bivši rizničar HDZ-a i Branka Pavošević, nekadašnja šefica HDZ-ova računovodstva, već su tijekom istrage u zamjenu za smanjenje kazne potvrdili postojanje stranačkoga crnog fonda, javlja ANSA.

Srbijanska agencija Beta javila je da je čitanjem optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu počelo suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu i donedavno vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici u jednoj od najvećih korupcijskih afera u zemlji Fimi-media. Na optuženičkoj klupi prvi put se našla i jedna politička stranka, trenutno najveća oporbena hrvatska stranka, javila je Beta.

AGENCIJA STA: Tužiteljstvo je najavilo da će dokazati kako je Sanader od 2003. do 2009. osnovao i osobno vodio organiziranu skupinu koja je uzimala novac za crni fond HDZ-a kao i za osobno bogaćenje političara

Sanader i HDZ terete se da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 milijuna eura preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Oko četiri milijuna navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva milijuna kod Sanadera, dodaje se u izvješću.

USKOK Sanadera tereti, javila je slovenska agencija STA, da je osobno ili uz posredovanje drugoopotuženoga Barišića te Mačeka, od vodećih ljudi javnih poduzeća i ministarstava zahtijevao da ugovore za oglašavanje i promidžbu sklapaju samo s agencijom Fimi-media.

Tužiteljstvo je najavilo da će dokazati kako je Sanader od 2003. do 2009. osnovao i osobno vodio organiziranu skupinu koja je uzimala novac za crni fond HDZ-a kao i za osobno bogaćenje političara.

 

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je, javlja STA, kako će uvodni govor održati nakon iznošenja dokaza. To je najavio i odvjetnik Ratka Mačeka, a odvjetnici HDZ-a uvjereni su da će dokazati kako vrh stranke nije znao za crne fondove.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

suđenje, USKOK, ivo sanader