A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/markov_trg.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odbor za Ustav za izmjene Zakona o javnom okupljanju, protiv ukidanja povlaštene mirovine Josipoviću | Politika+
Hrvatska

ODLUKA: Odbor za Ustav za izmjene Zakona o javnom okupljanju, protiv ukidanja povlaštene mirovine Josipoviću

'Mogli ste osnovati i agenciju za prosvjede', poručio je Josip Salapić iz HDZ-a.

Piše: PolitikaPlus

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je jednoglasno podržao izmjene Zakona o javnom okupljanju, kojima Vlada predlaže da se ponovno dopusti javno okupljanje na Markovu trgu, i to do 1500 sudionika na deset metara od sjedišta Sabora, Vlade i Ustavnoga suda.

Prema važećem Zakonu, zabranjeno je okupljanje i javni prosvjedi na Markovu trgu najmanje 100 metara od spomenutih institucija, što je osporio Ustavni sud ocjenjujući da se ta zabrana ne može opravdati ni interesom državne sigurnosti niti zaštitom prava i sloboda drugih.

JOSIP SALAPIĆ: Mogli ste osnovati i agenciju za prosvjede, a još samo fali da ste propisali koje poruke prosvjednici mogu imati na transparentima

Sukladno odluci Ustavnog suda, Vlada predlaže ukidanje te zabrane te omogućuje mirno okupljanje i javni prosvjed na deset metara od zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda ograničavajući broj sudionika na do 1500.

Takvi bi se skupovi mogli održavati između 8 i 22 sata, a morali bi se najaviti najkasnije 48 sati prije održavanja.

Upravo je spomenuta ograničenja (vremensko i broj sudionika) Josip Salapić (HDZ) ocijenio apsurdnima te "gušenjem demokracije", ističući da ako se već postupa po odluci Ustavnog suda onda treba građanima dopustiti da mirno prosvjeduju bez ograničenja.

"Mogli ste osnovati i agenciju za prosvjede, a još samo fali da ste propisali koje poruke prosvjednici mogu imati na transparentima", poručio je, prozivajući Vladu da je svoj odnos prema prosvjedenicima pokazala uhićenjem poljoprivrednika koji su prosvjedovali zbog cijene mlijeka.

 

>> Ostojić naučio brojati do 1500!!! Toliko će prosvjednika pustiti na Markov trg!

Protiv ograničenja, posebno vremenskog, bio je i Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), koji neshvatljivim ocjenjuje da se sigurnosnim rizikom ne smatra okupljanje od 8 do 22 sata, dakle kada su na Markovu trgu i članovi Vlade i zastupnici i ustavni suci, a smatra tijekom noći.

Članovi Odbora iz vladajuće koalicije isticali su, pak, da se za razliku od bivše, HDZ-ove vlasti ne boje građana, te da im žele otvoriti Markov trg da javno izraze svoje stavove i mišljenja o radu glavnih državnih institucija.

MARIN JURJEVIĆ: Sedam godine niste dali da itko pristupi trgu, a sada se usuđujete nama govoriti da ne znamo što je demokracija

"Zabrana je bila eklatantan dokaz nedemokratskog ponašanja bivše vlade koja se bojala svojih građana", rekao je Nenad Stazić (SDP). Predložio je, ipak, da se umjesto ograničenja broja sudionika okupljanja na 1500 odluka o tome koliko prosvjednika može doći na Markov trg prepusti policiji, odnosno njezinoj sigurnosnoj procjeni.

Marin Jurjević (SDP) upitao je Salapića misle li u HDZ-u da građani pate od amnezije, da se ne sjećaju da im je ta stranka zabranila okupljanje na Markovu trgu.

 

"Sedam godine niste dali da itko pristupi trgu, a sada se usuđujete nama govoriti da ne znamo što je demokracija, a vi koji ste je suspendirali valjda znate", poručio je HDZ-ovom zastupniku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjed, markov trg, sabor