Hrvatska

INICIJATIVA: HDZ protiv ukidanja pokroviteljstva nad Bleiburgom, u Saboru će tražiti Jovanovićevu smjenu

"Ministar znanosti i obrazovanja trebao bi biti prvi u širenju poruka tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, a ministar Jovanović čini upravo suprotno"

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare najavila je da će stranka sutra u saborsku proceduru uputiti zahtjev za smjenom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njegovih uvredljivih izjava vezanih uz pojedine hrvatske sportaše i Hrvatski sabor.

"Bleiburg je postalo mjesto koje simbolizira stradanja nevinih žrtava. Svi su nevini koji su ubijeni bez suda i u tom smislu je Bleiburg postao simbolom."

"Ministar znanosti i obrazovanja trebao bi biti prvi u širenju poruka tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, a ministar Jovanović čini upravo suprotno" rekla je Kosor.

Smatra da ministar Jovanović radi u neskladu s nekoliko zakona pa i Ustavom, a posebno sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Nevjerojatnim je ocijenila Jovanovićeve izjave vezane uz paraolimpijce koje u ministarstvu, kazala je Kosor, smatraju manje vrijednim sportašima.

"Njihove medalje na paraolimpijskim igrama smatraju manje vrijednima, što je za HDZ nepodnošljivo i protivno zakonu o suzbijanju diskriminacije" naglasila je. Izdvojila je i Jovanovićevu izjavu u kojoj je, rekla je, uvrijedio Sabor nazvavši ga kokošinjcem.

Kosor je naglasila i da je Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatilo njezin prijedlog da stranka sutra na sjednici Predsjedništva Sabora bude protiv ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu.

"Bleiburg je postalo mjesto koje simbolizira stradanja nevinih žrtava. Svi su nevini koji su ubijeni bez suda i u tom smislu je Bleiburg postao simbolom" rekla je Kosor.

Podsjetila je da je odluka o pokroviteljstvu Sabora donesena i provođena i za vrijeme vlade Ivice Račana, a na Bleiburgu su bili i predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Upitala je što se u međuvremenu promjenilo i zašto bi Sabor sada trebao odustati od tog pokroviteljstva.

"Za nas je posebno uvredljiva činjenica da se spekulira o tome da ostane 500 tisuća kuna predviđenih proračunom Sabora za tu komemoraciju, ali da se skine pokroviteljstvo" rekla je Kosor. Istaknula je da se radi o providnom pokušaju vladajućih krugova da se narod zabavi raspravom o Bleiburgu i da se ne bavi svakodnevnim problemima, a to su najave povećanja struje, plina, te svih drugih cijena.

"Broj nezaposlenih u Hrvatskoj se povećava, a jednakom progresijom povećavaju se i pogreške vladajuće koalicije", ocijenila je.

Predsjednica HDZ-a kazala je da će od Predsjedništva Sabora tražiti da se o tom prijedlogu raspravlja na plenarnoj sjednici te o njemu pojedinačno glasuje.

Kosor izvjestila je da je Predsjedništvo stranke danas usuglasilo veći dio promjena Statuta HDZ-a, a najvažnijim smatra što je prihvaćeno da će ubuduće svaki član HDZ-a birati predsjednika stranke.

Također, nakon unutarstranačkih izbora, 20. svibnja, krenut će se u izradu statuta koji će biti usklađen s novim programom stranke. Kosor je rekla i da je kao predsjednica HDZ-a pozvana da se u četvrtak obrati Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, jadranka kosor, bleiburg