A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-567.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

PRVI DAN SUĐENJA HDZ-ova obrana: Crni fond nastao je bez znanja stranačkih tijela | Politika+
Hrvatska

FIMI MEDIA: PRVI DAN SUĐENJA HDZ-ova obrana: Crni fond nastao je bez znanja stranačkih tijela

HDZ, Sanader i Maček poriču krivnju, ostali priznali punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da se ne osjeća krivim za optužbe u slučaju Fimi medija, kao i njegova bivša stranka i glasnogovornik Ratko Maček, dok je ostalo četvero optuženika priznalo da su državnim novcem punili HDZ-ov "crni fond".

Za razliku od Sanadera, Mačeka i predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana krivnju su, nakon što im je pročitana USKOK-ova optužnica, priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

"Optužnica je konstruirana i ne smatram se krivim po niti jednoj točki", kazao je prvooptuženi Sanader, koji je prije nekoliko dana ustvrdio da je riječ o politički motiviranom procesu.

U optužnici, čiji je sažetak pročitala zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak, Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a i stjecanja osobne koristi.

 

Za razliku od Sanadera, Mačeka i predstavnika HDZ-a Damira Sesvečana krivnju su, nakon što im je pročitana USKOK-ova optužnica, priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Tvrdi se da su skupinu na početku činili Barišić, Maček i Pavošević te da im se 2004. na Barišićev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlačenje novca iz svoje tvrtke "Fimi media" angažirala Anitu Lončar-Papeš i Bojana Dimića. Oni su prije suđenja priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Sanader je, po optužnici, osobno i preko Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s "Fimi medijom".

USKOK tvrdi da su Sanader, Barišić i Maček pritom istupali ispred HDZ-a koristeći činjenicu da je riječ o vladajućoj stranci.

Sanader se s Nevenkom Jurak navodno dogovorio da će ona dio novca izvučenog preko njene tvrtke davati Barišiću, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Sanadera, vršila plaćanja u korist HDZ-a.

Novac izvučen iz državnih institucija i tvrtki HDZ-ova blagajnica Pavošević nije iskazala u stranačkim poslovnim knjigama već je mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala stranačke troškove u korist više osoba i tvrtki.

Takve naloge je dobivala osobno od Sanadera ili posredstvom Mačeka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka "znatna plaćanja" iz HDZ-ovog "crnog fonda" obavljali Barišić i Maček.

U uvodnom govoru tužiteljica Mostečak je kazala da će tijekom postupka svim optuženicima dokazati inkriminacije. Posebno je spomenula sastanak održan u sjedištu vlade 4. travnja 2007. na koji su pozvani čelnici javnih tvrtki koje su trebale poslovati preko "Fimi medije".

Jedan od ciljeva tog sastanka bio je afirmirati Barišića i Mečaka kao ljude od Sanaderova povjerenja koji su dalje trebali poslovati s javnim tvrtkama, kazala je tužiteljica.

Pozvan da iznese uvodni govor Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da će to učiniti tek nakon što tužiteljstvo izvede dokaze.

Sutkinja Ivana Čalić takav je stav obrane prokomentirala kao odugovlačenje, jer su svi dokazni prijedlozi, kao i okolnosti na koje bi pojedini svjedoci trebali biti ispitani, izneseni u ranijem tijeku postupka.

Neke od svjedoka pozvale su obje strane pa će, ako obrane ne želi iznijeti svoj uvodni govor prije izvedenih dokaza tužiteljstva, morati biti pozvani dva puta, pojasnila je sutkinja.

No, Prodanović je kazao da zbog specifičnog tijeka postupka i neočekivanih nagodbi Sanaderova obrana zauzima ovakav stav iz strateških razloga, prvenstveno radi zaštite svojih interesa.

Iz istog razloga uvodni govor nije održala ni Mačekova obrana.

Branitelji Barišića i Pavošević održali su kratke govore, nakon čega je sutkinja odredila stanku.

 

Odvjetnik HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju, kazao je u svom uvodnom govoru na zagrebačkom Županijskom sudu da će na suđenju u slučaju "Fimi media" dokazati da je tzv. crni stranački fond nastao bez znanja i izvan stranačkih tijela.

"Niti jedno stranačko tijelo nije bilo informirano o nezakonitostima koje se HDZ-u stavljaju na teret. Dokazat ćemo da je postojao dvostruki, paralelni lanac financiranja unutar HDZ-a", kazao je jedan od HDZ-ovih odvjetnika Davorin Budin.

Dodao je i da predsjedništvo optužene stranke nije donosilo odluku o prikupljanju novca te da je očito kako je stranka korištena kao izgovor.

Ustvrdio je i da stranka nije imala koristi od nezakonitog prikupljanja novca, kao ni od financiranja lokalnih televizijski postaja, kupovine premijerova BMW-a ili plaćanja pjevača, posebno da ne pjevaju.

Po Budinovim riječima, Sanader se u prikupljanju novca preko "Fimi medije" nije služio isključivo autoritetom predsjednika stranke nego i prvog čovjeka vlade, jer "predsjednik HDZ-a nema mogućnost pozvati direktore javnih poduzeća" i savjetovati im s kime da sklapaju poslove.

Ustvrdio je da će tijekom suđenja "ukazati na nepostojanje bitnih elemanata kaznenog djela" za koje se tereti HDZ.

"Dokazat ćemo da je glavni tajnik glavna osoba koja treba biti odgovorna za financiranje. Dokazat ćemo da odluke donosi Predsjedništvo HDZ-a, a glavni tajnik nadzire provođenje odluka", istaknuo je Budin.

Tvrdi i da se tijekom suđenja mora provesti novo financijsko vještačenje, jer je u optužnici vidljiva razlika od dva milijuna kuna.

Nakon podizanja optužnice HDZ-ov odvjetnički tim najavio je da slučaj "Fimi media" na sudu planiraju rušiti s "devet jakih argumenata" te da se tužiteljstvu "potkrala greška" jer je HDZ kao političku stranku "poistovjetio s trgovačkim društvom najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom". Kod političke stranke, pojasnio je, vlasnička struktura nije ista, jer je ona vlasništvo svih 220 tisuća članova.

Suđenje će se nastaviti sutra ispitivanjem optuženika koji su se nakon čitanja optužnice izjasnili krivima. To su bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević te vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak.

USKOK-ovu optužnicu u najvećem antikorupcijskom postupku uz HDZ su odbacili prvooptuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a te njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivo sanader, jadranka kosor, stranka, izbori, HDZ