A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-benedikt.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Benedikt XVI. postaje najstariji Papa u više od stotinu godina | Politika+
Hrvatska

VATIKAN: Benedikt XVI. postaje najstariji Papa u više od stotinu godina

On je već stariji nego što je bio Ivan Pavao kad je umro 2005., i sad je najstariji papa od Lava XIII. koji je 1903. umro s 93 godine, nakon 25-godišnja pontifikata.

Piše: PolitikaPlus

Papa Benedikt XVI. idući će tjedan obilježiti dvije važne godišnjice će navršiti 85 godina i tako postati jedan od najstarijih papa u povijesti, a tri dana poslije proslaviti sedmu godišnjicu pontifikata.

U govoru hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra u Rimu Papa je u nedjelju podsjetio na godišnjicu koja pada u četvrtak i zamolio ih da mole "kako bi mu Gospodin dao snagu da provede zadaću koju mu je povjerio".

On je već stariji nego što je bio Ivan Pavao kad je umro 2005., i sad je najstariji papa od Lava XIII. koji je 1903. umro s 93 godine, nakon 25-godišnja pontifikata.

"Zdravlje mu je s 85 godina bolje nego Ivanu Pavlu II. sa 75", rekao je jedan visoki vatikanski dužnosnik. "On je veoma metodičan čovjek. Čuva se i osjeća da ima još mnogo posla", rekao je. Vatikan je objavio da će Papa u rujnu posjetiti Libanon, a u 2013. možda i Brazil.

"Star sam, ali još mogu raditi", rekao je Papa Fidelu Castru tijekom prošlomjesečnog posjeta Kubi.

Ipak, Reuters piše kako su sve očitiji znakovi slabosti i umora pape Benedikta XVI. Kad je krenuo na put u Meksiko i Kubu, na aerodromu se prvi put u javnosti pokazao sa štapom. Lani se počeo služiti i pokretnom patformom da ne bi morao hodati po bazilici sv. petra.

Vatikan kaže da on tako štedi snagu te da nema straha za njegovo ukupno zdravstveno stanje. Njegov brat rekao je da je Benedikt preživio dva blaga moždana udara prije izbora za Papu, a ima i visok tlak i artiris.

Benedikt se od svojih prethodnika razlikuje po tome što je on jedini Papa kojega se javnost može sjećati, a da je javno progovorio o mogućnosti povlačenja s dužnosti, iako su i drugi Pape o tome privatno razgovarali.

U knjizi je 2010. napisao kako ne bi oklijevao postati prvi Papa koji odstupa s dužnosti kad bi osjetio da "fizički, psihološki i duhovno" više nije sposoban voditi katoličku crkvu. Posljednji Papa koji je svojevoljno otišao bio je Celestin V. 1294. i to nakon samo četiri mjeseca pontifikata.

Svaki papinski rođendan ili godišnjica povod su za nagađanja o eventualnome nasljedniku, piše Reuters, ali zasad nema očita kandidata. Benedikt je osobno imenovao više od polovine kardinala, većinom Europljana, koji će birati njegova nasljednika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, benedikt xvi, papa