Hrvatska

OBILJEŽAVANJE: Pravoslavni vjernici diljem Hrvatske slave najveći kršćanski blagdan Uskrs

Mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos Vaskrse! - Vaistinu Vaskrse!'.

Piše: PolitikaPlus

Kršćani po julijanskom kalendaru danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, zajedno sa svećenstvom Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

Mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos Vaskrse! - Vaistinu Vaskrse!', prenijevši im pozdrave i čestitke hrvatskih državnih vlasti i katoličkih biskupa. Radujem se da blagdan Kristova uskrsnuća unosi radost u naša srca i da slava uskrsnuća bude što ljepše doživljena u našim srcima i domovima, rekao je.

U okviru svečane arhijerejske liturgije tradicionalno je čitana poruka poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja koju Srpska pravoslavna crkva šalje svojoj duhovnoj djeci za Uskrs, a pročitao ju je arhijerejski namjesnik, protojerej stavrofor Duško Spasojević.

Patrijarh Irinej u poruci je pozvao vjernike da zdravo i trezveno prate događaje i vrijeme u kojem žive, te da razlikuju dobro od zla, privremeno od vječnoga, nepropadljivo od propadljivog.

Ovaj veliki dan svojim značenjem, porukom i poukom obvezuje nas da čuvamo svoju vjeru i da iznad svega u svakom čovjeku i u sebi samima čuvamo ljudsko dostojanstvo, stoji u poruci. Nalaže i da život provodimo u punom osjećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo, bilo da smo u svom domu, polju, tvornici, kao državnici ili čelnici našeg naroda, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Pozvao je na poštivanje obiteljskih vrijednosti, osobito na svetinju kršćanskog braka kao temelja "uzvišene, zdrave i čestite porodice", istaknuvši kako se "čedomorstvo, najveći zločin ovog stoljeća" širi kao kuga. Strašno je i pomisliti da pola milijuna nerođene djece svake godine biva lišeno života, ne ugledavši svjetlost svijeta, dodao je.

Na "dan radosti i života" posebno je pozdravio majke "koje ljubavlju danonoćno bdiju nad kolijevkama svoje djece", te bolesne, prezrene, ponižene i utamničene, radnike, putnike i namjernike, učitelje i one koji se uče, sve prognane i izgnane sa svojih ognjišta s vjerom i nadom da im "Bog obriše svaku suzu sa lica".

Neprestano se molimo za braću i sestre "na Kosovu i Metohiji, da nikada ne klonu duhom i da ostanu vjerni svojoj pravoslavnoj vjeri na svom i našem pradjedovskom ognjištu", poručio je patrijarh Irinej u uskršnjoj poslanici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

blagdan, mitropolit, uskrs