Hrvatska

KRIŽNI PUT: Kardinal Bozanić: Križu posebno mjesto u domu i na javnim mjestima

'Pobožnošću križnog puta na Ksaveru završavamo ovogodišnji korizmeni hod sa Stepinčevim križem.'

Piše: PolitikaPlus/Hina


"Slijedeći predaju starih, križ ćemo rado podizati i na javnim mjestima, po našim gradovima i selima, uz ceste i na trgovima, na putovima i križanjima da nas taj znak našega spasenja trajno čuva i potiče na ljubav koja ima izvor u Bogu."

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je vodeći križni put na zagrebačkom Ksaveru istaknuo da su se vjernici tijekom korizme po crkvama okupljali oko Stepinčeva križa odajući čast tom najrječitijem znaku spasenja i otkupljenja.

Naveo je kako su činili u programu inicijative Missio metropolis, svjesni da se tamo gdje se podiže Kristov križ naviješta Radosna vijest. Danas pobožnošću križnog puta na Ksaveru završavamo ovogodišnji korizmeni hod sa Stepinčevim križem, rekao je dodavši da nijedan vjerski znak nije kršćanskom puku draži od znaka križa.

Istaknuo je kako križ ima prvo mjesto među kršćanskim simbolima, jer je simbol cjelokupnoga vazmenog otajstva.

"Sveti križ predstavlja istodobno Kristovu muku i njegovu pobjedu nad smrću", podsjetio je dodavši kako zato kršćani s pravom javno podižu križ da bude svjedočanstvo njihove vjere i znak njihove ljubavi, kojom Bog dariva sve ljude.

Istaknuo je kako Kristov križ treba imati posebno mjesto u kućama i obiteljima.

"Slijedeći predaju starih, križ ćemo rado podizati i na javnim mjestima, po našim gradovima i selima, uz ceste i na trgovima, na putovima i križanjima da nas taj znak našega spasenja trajno čuva i potiče na ljubav koja ima izvor u Bogu", rekao je kardinal Josip Bozanić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KARDINAL STEPINAC, KRIŽ, CRKVA, Josip Bozanić