Crna kronika

SUKOB: Komšić: Ako Draža bude rehabilitiran povlačimo veleposlanika iz Srbije

'Podsjećam da je u zapadnoeuropskoj literaturi četnički pokret dugo važio kao pokret otpora protiv nacizma', rekao je srpski član predsjedništva BiH.

Piše: PolitikaPlus

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kani predložiti povlačenje veleposlanika BiH iz Srbije ukoliko pravosudne vlasti te zemlje provedu postupak rehabilitacije četničkog vođe iz Drugog svjestkog rata Draže Mihailovića, tvrdi sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na neimenovani izvor iz predsjedništva BiH, list navodi kako su najavljenu rehabilitaciju Mihailovića u Komšićevom uredu shvatili kao krajnje ozbiljan problem.

"Riječ je o ozbiljnoj stvari i što se našeg (Komšićevog) ureda tiče, sigurno neće proći tek tako", izjavio je izvor.

Komšićev ured procjenjuje kako Mihalilovićeva rehabilitacija ne može biti samo unutarnja stvar Srbije, s obzirom da je on odgovoran za veliki broj zločina počinjenih u BiH ali i Hrvatskoj.

Eeventualu odluku o povlačenju veleposlanika iz Beograda predsjedništvo BiH moralo bi donijeti jednoglasno.

Srpski član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zastupa stajalište kako pitanje Mihailovićeve uloge treba prepustiti povjesničarima, a da se u BiH problem stvara jer "oni koju su 20 godina galamili na komunizam potpuno prihvaćaju ocjene komunista o Draži Maihailoviću no vjerojatno ne prihvaćaju ocjene tih komunista o ustašama i zločinima koje su činile muslimanske SS brigade".

"Podsjećam da je u zapadnoeuropskoj literaturi nakon Drugog svjetskog rata četnički pokret dugo važio kao pokret otpora protiv nacizma", izjavio je Radmanović u intervjuu kojega su objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ustaše, četnici, draža mihailović, srbija, hrvatska, BiH