A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/benzinska-britanija-nestasica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Panika zbog glasina o nestašici goriva: Britanske benzinske postaje pod opsadom! | Politika+
Energetika

STAMPEDO: Panika zbog glasina o nestašici goriva: Britanske benzinske postaje pod opsadom!

Ministar energetike savjetovao Britance da na vrijeme kupe gorivo.

Piše: PolitikaPlus

U srijedu je u nekim dijelovima Velike Britanije zabilježena i do 80 posto veća prodaja goriva, zbog glasina da će zbog štrajka vozača kamiona cisterni doći do nestašica. Panično kupovanje uskoro je doista dovelo do toga da su zankovi na mnogim benzinskim postajama ispražnjeni, pa je pred mnogima znak tipa: Ispričavamo se, goriva nema, čekamo dostavu!

Kako to već biva, najodgovorniji za stampedo na benzinske postaje lajavi je političar, ministar energetike Ed Davey, koji je svoje birače savjetovao da na vrijeme kupe gorivo, ako ne žele da im štrajk vozača pokvari uskršnje praznike.


Zatvorene benzinske postaje samo su pojačale nacionalnu histeriju, za kakvu smo mislili da je moguća samo na našim zemljopisnim širinama. Kako to već biva, najodgovorniji za stampedo na benzinske postaje lajavi je političar, ministar energetike Ed Davey, koji je svoje birače savjetovao da na vrijeme kupe gorivo, ako ne žele da im štrajk vozača pokvari uskršnje praznike.

Sličnu dobronamjernu glupost napravio je i ministar prometa Mike Penning, davši savjet svima da, ako već prolaze pored benzinske, napune spremnik gorivana na svojem automobilu. Kad su svi u isto vrijeme pokušali napraviti kao što im je savjetovano, u tren su se stvorile kilometarske kolone. Kasnija uvjeravanja da razloga za paniku nema, nisu mnogo pomoglo. Čini se, baš naprotiv. Redovi su na pojedinim benzinskim postajama nestajali tek nakon što goriva više stvarno nije bilo.

Razlog za štrajk odluka je velikih naftnih kompanija kao što su Shell i Esso o izdvajanju (outsource) djelatnosti prijevoza neafte, koju su odlučili povjeriti vanjskim kompanijama, u pokušaju da se riješe brige i odgovornosti za radna mjesta vozača, koja bi tako unutar tih kompanija bila ukinuta. Za većinu vozača, to znači neizvjestan prijelaz u nove kompanije te nakon toga sasvim izvjesne slabije radne uvjete i plaće.

Štrajk formalno još uvijek nije najavljen, jer su pregovori u tijeku, a neizrečena prijetnja kaosom za vrijeme uskršnjih praznika vjerojatno je u ovom trenutku najjači adut vozača koji se boje za svoja radna mjesta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

outsourcing, naftne kompanije, ed davej, štrajk, velika britanija