A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/zatvor-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Europski parlament upozorava: Tajni američki zatvori postoje u Europi | Politika+
Svijet

UPOZORENJE: Europski parlament upozorava: Tajni američki zatvori postoje u Europi

Novi dokazi pojavili su se o mogućoj upletenosti nekih europskih vlada u CIA-in program tajnih zatvora za teroriste..

Piše: PolitikaPlus/Hina
Zastupnica Helene Flautre podsjetila je na "ozbiljna kršenja ljudskih prava, otmice, mučenja, tajna pritvaranja, uz suradnju s državama članicama". "Pojavile su se nove informacije o tajnim zatvorima u Europi (...) Postoji mnogo dokaza na koje se možemo osloniti u našem radu", kazala je, osudivši "zakon šutnje među vladama

 

Novi dokazi pojavili su se o mogućoj upletenosti nekih europskih vlada u CIA-in program tajnih zatvora za teroriste u Europi, kazano je u Europskom parlamentu.

 

Na javnom saslušanju u srijedu, Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta izrazio je žaljenje zbog slabe suradnje država članica po tom pitanju i priprema novo izvješće. Zastupnica Helene Flautre podsjetila je na "ozbiljna kršenja ljudskih prava, otmice, mučenja, tajna pritvaranja, uz suradnju s državama članicama". "Pojavile su se nove informacije o tajnim zatvorima u Europi (...) Postoji mnogo dokaza na koje se možemo osloniti u našem radu", kazala je, osudivši "zakon šutnje među vladama" glede tih optužbi.

 

"Žalimo da odgovorni za nacionalne istrage u Danskoj, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj, koji su bili pozvani na saslušanje, 'nisu mogli prihvatiti' poziv", kazala je. "Mnogi novi elementi pojavili su se od 2007., a osobito u zadnje dvije godine", kazala je Julia Hall, stručnjakinja Amnesty Internationala za borbu protiv terorizma i ljudska prava, navodeći kao primjer nov razvoj događaja u Litvi, Finskoj, Danskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji. Izrazila je žaljenje zbog odbijanja vlada da surađuju na osnovi toga što su te informacije tajne, što je po njezinu mišljenju neopravdano.

 

Za sada ne postoji pritisak javnosti na vlade, pa im nije stalo, kazala je nizozemska liberalna zastupnica Sophie In't Veld. Osim toga, "usredotočeni smo na države, no tvrdim da postoji kolektivna odgovornost", dodala je, predloživši da novo izvješće obuhvati sve države članice. "Postoji jasno suučesništvo europskih vlasti", kazala je socijalistička zastupnica iz Portugala Ana Gomes, dodajući da su portugalske vlasti bile ili nesposobne ili u dogovoru s američkim vlastima, što je vjerojatnije. Adam Bodmar iz Helsinške zaklade rekao je da Poljska "poriče" to pitanje. "Utvrdi li se da su države članice aktivno surađivale, EU će morati poduzeti potrebne mjere", kazala je francuska zastupnica EPP-a Michele Striffler.

 

Europski parlament je 2005., potaknutim novinskim izvješćima o CIA-inim aktivnostima u Europi, osnovao privremeni istražni odbor. Odbor je u svojem izvješću izrazio žaljenje zbog pasivnosti nekih država članica prema nezakonitim aktivnostima CIA-e na njihovom teritoriju i zatražio neovisnu istragu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROPSKI PARLAMENT, ZATVORI, SAD