A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/draza-mihailovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slaven Letica: Rehabilitacija Draže Mihailovića Srbiju vraća u doba fašizma, Hrvatska mora reagirati! | Politika+
Crna kronika

SRBIJA: Slaven Letica: Rehabilitacija Draže Mihailovića Srbiju vraća u doba fašizma, Hrvatska mora reagirati!

JAKOVINA: To će najviše štetiti Srbiji. RIMAC: Ugrozit će odnose u regiji.

Piše: Ivan Klarić

Nastojanje da se rehabilitira Draža Mihailović u Srbiji je dignula na noge njegove pobornike i protivnike. Dok Mihailoviću skloni tvrde da je za to došlo vrijeme, protivnici četnika i njihovog vojvode Draže tvrde da je njegov pokušaj rehabilitacije štetna odluka kojom se pokušava mijenjati povijest. 

 

LETICA: Mene osobno brine pasivnost Vlade i predsjednika. Čudi me nedostatak reakcije Goldsteina, Mesića i svih drugih antifašista. Nastojanje rehabilitacije Draže Mihailovića je povijesni revizionizam. Četnici i Draža Mihailović su radili strašne zločine i nad Hrvatima točnije Dalmatincima. Nemojmo zaboraviti i da su u Domovinskom ratu velike zločine radili upravo četnici koji su zastupali ideju Velike Srbije. Izostanak reakcije Vlade i predsjednika Josipovića je neodgovornost.

Na pokušaj rehabilitacije četničkog vođe od strane službenog Zagreba nema nekih pretjernih reakcija. Tek je ministrica Vesna Pusić rekla kako je to unutrašnji problem Srbije koji će, ukoliko se takva nastojanja i ostvare, ozbiljno štetiti Srbiji.

 

Sveučilišni profesor Slaven Letica ne slaže se s ministricom Pusić i tvrdi da je pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića izuzetno važno pitanje i za Hrvatsku te da bi i Vlada i predsjednik Josipović trebali odlučnije reagirati.

 

- Mene osobno brine pasivnost Vlade i predsjednika. Čudi me nedostatak reakcije Goldsteina, Mesića i svih drugih antifašista. Nastojanje rehabilitacije Draže Mihailovića je povijesni revizionizam. Četnici i Draža Mihailović su radili strašne zločine i nad Hrvatima točnije Dalmatincima. Nemojmo zaboraviti i da su u Domovinskom ratu velike zločine radili upravo četnici koji su zastupali ideju Velike Srbije. Izostanak reakcije Vlade i predsjednika Josipovića je neodgovornost, smatra Letica. 

 

Kaže da bi, u slučaju da se Mihailović uistinu rehabilitira, Hrvatska trebala učiniti nekoliko oštrih poteza.

 

JAKOVINA: Nastojanje da se rehabilitira Draža Mihailović loše je, revizija povijesti, a politički neobično štetno. Dugoročno će to (po)kvariti odnose između Srbije i Hrvatske, baš kao što će još snažnije utjecati na odnose Srbije s Bosnom i Hercegovinom. Najviše će razjedati Srbiju.

- Hrvatska bi u tom slučaju trebala poslati prosvjednu notu u Bruxelles, ali bi i trebala prestati  s bilo kakvim pomaganjem Srbiji na nihovom putu prema Europskoj uniji. Isto tako, Hrvatska bi automatski trebala povući veleposlanika iz Beograda, kaže nam Letica.

 

Profesor Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da je pokušaj rehabilitacije Draže Mihailovića nešto što će najviše štetiti samoj Srbiji.

 

- Nastojanje da se rehabilitira Draža Mihailović loše je, revizija povijesti, a politički neobično štetno. Dugoročno će to (po)kvariti odnose između Srbije i Hrvatske, baš kao što će još snažnije utjecati na odnose Srbije s Bosnom i Hercegovinom. Najviše će razjedati Srbiju. Kao i inače u svim povijesnim kontroverzama ili barem događajima koji se u takve pretvaraju, vrlo su tvrdokorne, nikako da posve otiđu, imaju izvanrednu mogućnost obnavljanja svaki puta kada se nešto aktualno, a neugodno, treba zamutiti. Sud u Beogradu još nije donio odluku o rehabilitaciji, ona je pomaknuta na svibanj i vrijeme iza izbora u Srbiji. Ali sposobnost Dražine podjele unutar Srbije i unutar regije, kako to i jest sa svim što se događalo prije sedam desetljeća, već je – u negativnom smislu – svoje odradila. Draža Mihailović i četnici nisu pomogli Srbima u Drugom svjetskom ratu. Ostali, ne samo stradali, imaju najgora sjećanja na ono što su činile četničke jedinice u Foči ili Vrgoračkom kraju, smatra Jakovina.

 

RIMAC: Zemlje bivše Jugoslavije ne surađuju u ničemu osim u ekonomiji. No, rehabilitacijom Draže Mihailovića, ti bi se odnosi dodatno narušili.

Politički analitičar Ivan Rimac slaže se s Jakovinom i kaže da će pokušajem rehabilitacije Mihailovića najveću štetu snositi Srbija.

 

- Zbog ovoga će njen put prema Europskoj uniji biti dodatno usporen, smatra Rimac dodajući da će ova odluka ipak imati i utjecaja na odnose Srbije sa zemljama regije.

 

- Odnosi su ionako loši jer se ništa iz naše zajedničke prošlosti ne rješava. Zemlje bivše Jugoslavije ne surađuju u ničemu osim u ekonomiji. No, rehabilitacijom Draže Mihailovića, ti bi se odnosi dodatno narušili i ne znam kako bi se poboljšali, smatra Rimac napominjujući da se ovo pitanje ipak najvećim dijelom otvorilo zbog unutarstranačkih previranja ususret izborima u Srbiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tvrtko jakovina, slaven letica, draža mihailović, ivan rimac, četnici