Crna kronika

RATNI ZLOČINI: Sud u Mostaru na dvije godine zatvora osudio bivšeg pripadnika HVO-a

Izrečena mu minimalna kazna 'jer je kao pomoćnik zapovjednika SIS-a imao ograničen utjecaj'.

Piše: P/H

Županijski, Hercegovačko-neretvanski sud sa sjedištem u Mostaru proglasio je krivim i nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora bivšeg pripadnika Službe sigurnosti Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Miroslava Raguža zbog ratnih zločina počinjenih nad zatočenim bošnjačkim civilima i vojnicima na području Stoca.

Predsjedavatelj Sudskoga vijeća Hamo Kebo rekao je da je tijekom sudskog postupka utvrđeno da Miroslav Raguž, koji je bio pomoćnik zapovjednika Službe sigurnosti (SIS) HVO-a u brigadi "Knez Domagoj", nije spriječio tjelesno zlostavljanje prigodom ispitivanja zatočenih bošnjačkih civila i vojnika te da nije osobno sudjelovao u tome. Dodao je da mu je izrečena minimalna kazna jer je kao pomoćnik zapovjednika SIS-a imao ograničen utjecaj.

Predstavnik Državnog odvjetništva Hercegovačko-neretvanske županije Adis Nuspahić rekao je da je zadovoljan visinom kazne, dok je obrana najavila žalbu na ovu presudu Vrhovnom sudu Federacije BiH. Optužnicu protiv Miroslava Raguža podiglo je Državno odvjetništvo BiH, te ga je proslijedilo županijskome sudu sa sjedištem u Mostaru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sis, zapovjedna odgovornost, hvo, miroslav raguž, ratni zločini, Hamo Kebo, Adis Nuspahić