A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/draza-mihailovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srpski partizani protiv rehabilitacije Draže Mihailovića | Politika+
Crna kronika

SUBNOR: Srpski partizani protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

'Srbijanska vlast u nekoliko godina uspjela rehabilitirati svo fašističko kvislinštvo i kolaboraciju s okupatorom u Drugom svjetskom ratu.'

Piše: P/H

Nakon neslužbenih najava da će biti rehabilitiran četnički vođa iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović, Savez udruga boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije 1941. – 1945. (SUBNOR) u ponedjeljak se tome usprotivio, ukazavši na negativne posljedice i odjek koji takva odluka može imati na susjedne zemlje i saveznike jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu.

Zahtjev za rehabilitaciju podnio je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a beogradski mediji proteklih dana neslužbeno su izvijestili da će na ročištu koje se očekuje 23. ožujka, sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića.

Sve što su "časni partizani" učinili u borbi za slobodu, a što ni jedan udžbenik povijesti u svijetu do sada nije opovrgnuo, sada se potiskuje u zapećak, poručuje SUBNOR te tvrdi da je srbijanska vlast u nekoliko godina "uspjela rehabilitirati svo fašističko kvislinštvo i kolaboraciju s okupatorom u Drugom svjetskom ratu".

U priopćenju koje prenose beogradski mediji, SUBNORA ističe da najave o rehabilitaciji Mihailovića već nailaze "na osudu u susjedstvu" te da ona ne može biti prihvaćena među saveznicima koji su s jugoslavenskim partizanima "slamali fašistički i hitlerovski teror".

Iz te organizacije najavljuju da će zaštitu "povijesne istine o Drugom svjetskom ratu" tražiti od zemalja antihitlerovske koalicije i veteranskih udruga širom svijeta, od Ujednjenih naroda i Europske unije, te europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Zahtjev za rehabilitaciju podnio je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem. On traži i povratak građanskih prava za Mihailovića. U tome su ga poduprli Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov te udruge pripadnika "Jugoslavenske vojske u otadžbini", kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, Savez antifašista Srbije i druge srodne udruge tražile su da zahtjev za rehabilitaciju bude odbijen jer je, kako su objasnile, Mihailović tijekom rata surađivao sa okupatorom te počinio mnoge zločine.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u II. svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

subnor, draza mihailovic, ratni zločini